sobota, 2 marca 2013

Placki ziemniaczane

    Placki ziemniaczane, to bardzo proste i szybkie danie obiadowe. Najlepiej smakują posypane cukrem. Polecam. :)
 
 
Składniki: 
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 duże jajko,
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • olej rzepakowy do smażenia.
 
Wykonanie: Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce lub w maszynce do mięsa ze specjalną nakładką do ścierania warzyw. Do utartych ziemniaków dodać jajko, sól i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni i nakładać łyżką ciasto. Smażyć na złoto najpierw z jednej, a potem z drugiej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe placki posypać cukrem.

2 komentarze:

  1. chuckycheese2.04.2013, 13:08

    Jako dziecko placki ziemniaczane jadłam tylko z cukrem, teraz wolę je w wersji wytrawnej :) Ale tak czy owak są bombowe! :) A smazone na oleju rzepakowym wcale nie są takie niezdrowe bo rzepakowy ma dużo omega-3 i sporo witamin :)

    OdpowiedzUsuń