Dzisiaj polecam babeczki z kruchego ciasta z kremem twarożkowym na bazie serka homogenizowanego. Krem jest pyszny i nie zmiękcza ciasta, dzięki czemu babeczki dobrze się przechowują i świetnie smakują również na następny dzień.
Składniki ciasta:
- szklanka mąki,
- 10 dag masła,
- 1 jajko,
- 3 łyżki cukru pudru.
Składniki kremu:
- 40 dag naturalnego serka homogenizo- wanego (bez polepszaczy),
- 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%,
- czubata łyżka cukru.
- kilka kostek czekolady Amazonas do dekoracji.
Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać przez sito, wkroić zimne masło,
dodać jajko i cukier puder. Zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 3 mm i wyłożyć nim równomiernie silikonowe foremki do babeczek. Ciasto lekko ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe babeczki wyjąć z foremek, wykładając do góry dnem na deskę i pozostawić do ostygnięcia.
Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem i połączyć z serkiem homogenizowanym. Ostudzone babeczki napełnić kremem i posypać startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz