czwartek, 7 marca 2013

Babeczki z kremem twarożkowym

     Dzisiaj polecam babeczki z kruchego ciasta z kremem twarożkowym na bazie serka homogenizowanego. Krem jest pyszny i nie zmiękcza ciasta, dzięki czemu babeczki dobrze się przechowują i świetnie smakują również na następny dzień.
 
 
Składniki ciasta:
  • szklanka mąki,
  • 10 dag masła,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru pudru.
  •  
Składniki kremu:
  • 40 dag naturalnego serka homogenizo- wanego  (bez polepszaczy),
  •  1/3 szklanki śmietany kremówki 30%,
  • czubata łyżka cukru.
 
Dodatkowo:
  •  kilka kostek czekolady Amazonas do dekoracji.
 
Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać przez sito, wkroić zimne masło, dodać jajko i cukier puder. Zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 3 mm i wyłożyć nim równomiernie silikonowe foremki do babeczek. Ciasto lekko ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe babeczki wyjąć z foremek, wykładając do góry dnem na deskę i pozostawić do ostygnięcia.
 
Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem i połączyć z serkiem homogenizowanym. Ostudzone babeczki napełnić kremem i posypać startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz