piątek, 20 lipca 2012

Czekolada Amazonas 60%

     Wybór czekolad na naszym rynku jest ogromny, jednak znaleźć czekoladę bez aromatu w składzie to duża sztuka. Mnie się udało namierzyć taką "perełkę" w Lidlu. Jest to czekolada Amazonas Edelcacao 60% firmy J.D. Gross. 


     Każdy od czasu do czasu lubi zjeść coś słodkiego. Niestety większość słodyczy ma w swoim składzie pułapki w postaci sztucznych barwników i aromatów. Wyjątkiem jest wspomniana przed chwilą czekolada Amazonas 60%. Nie jest mocno gorzka, więc można ją podjadać, gdy przyjdzie nam ochota na słodkości.  I to z czystym sumieniem, gdyż ciemna czekolada korzystnie wpływa na nasze serce i mózg. Czekolada Amazonas bardzo dobrze sprawdza się również jako polewa do ciast i deserów.

Składniki: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa. Może zawierać ilości śladowe orzechów laskowych, migdałów i mleka. Tabliczka czekolady waży 125 g.

     Na koniec dodam jeszcze, że kakao nie zawiera salicylanów, a lecytyna sojowa (E322), to naturalny emulgator wytwarzany z soi.

3 komentarze:

  1. Bardzo smaczna. Innej dla salicylanowca nigdzie nie znalazłem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłam parę kostek tej czekolady i skończyło się anafilaksją ...także nie do końca jestem pewna czy jest bezpieczna...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy tego typu reakcji na czekolade polecam poczytac o nietolerancji histaminy. KasiaL

      Usuń