poniedziałek, 16 lipca 2012

Jogurt naturalny

     Jogurt naturalny, w przeciwieństwie do jogurtów owocowych, nie zawiera konserwantów, barwników ani aromatów. Jest więc idealny dla osób uczulonych na salicylany.  

     Jogurt powstaje w wyniku fermentacji mleka. Bakterie biorące udział w tym procesie rozkładają laktozę na cukry proste, co sprawia, że jogurt jest lepiej tolerowany przez nasz układ pokarmowy niż mleko. Jest też doskonałym źródłem białka i wapnia oraz wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit. W kuchni jogurt naturalny może być wykorzystywany jako dodatek do sałatek, koktajli, sosów, zup, deserów i ciast. Mimo, iż dodawanie konserwantów do jogurtów jest zabronione, warto czytać etykiety, aby uniknąć zagęstników. Nie są tak szkodliwe jak barwniki czy sztuczne aromaty, ale jogurt z ich dodatkiem jest mniej wartościowy. Jego gęstość nie wynika z dużej zawartości mleka w proszku lecz jest zasługą  zagęstnika.
     Na rynku mamy bardzo duży wybór jogurtów naturalnych i każdy znajdzie coś dla siebie. Ja używam Activię Naturalną Danona oraz jogurty firmy Zott, które bardzo polecam.

3 komentarze:

  1. Jogurty, które wymieniłaś mają w składzie mleko w proszku co świadczy o ich nie naturalności. Polecam jogurty z Piątnicy jako jedyne bez mleka w proszku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skład jogurtu z Piątnicy wygląda bardzo obiecująco. Muszę go koniecznie wypróbować.

      Usuń
    2. jogurt naturalny bakoma tez nie ma mleka w proszku w składzie

      Usuń