poniedziałek, 16 lipca 2012

Jogurt naturalny

     Jogurt naturalny, w przeciwieństwie do jogurtów owocowych, nie zawiera konserwantów, barwników ani aromatów. Jest więc idealny dla osób uczulonych na salicylany.  

     Jogurt powstaje w wyniku fermentacji mleka. Bakterie biorące udział w tym procesie rozkładają laktozę na cukry proste, co sprawia, że jogurt jest lepiej tolerowany przez nasz układ pokarmowy niż mleko. Jest też doskonałym źródłem białka i wapnia oraz wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit. W kuchni jogurt naturalny może być wykorzystywany jako dodatek do sałatek, koktajli, sosów, zup, deserów i ciast. Mimo, iż dodawanie konserwantów do jogurtów jest zabronione, warto czytać etykiety, aby uniknąć zagęstników. Nie są tak szkodliwe jak barwniki czy sztuczne aromaty, ale jogurt z ich dodatkiem jest mniej wartościowy. Jego gęstość nie wynika z dużej zawartości mleka w proszku lecz jest zasługą  zagęstnika.
     Na rynku mamy bardzo duży wybór jogurtów naturalnych i każdy znajdzie coś dla siebie. Ja używam Activię Naturalną Danona oraz jogurty firmy Zott, które bardzo polecam.

6 komentarzy:

  1. Jogurty, które wymieniłaś mają w składzie mleko w proszku co świadczy o ich nie naturalności. Polecam jogurty z Piątnicy jako jedyne bez mleka w proszku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skład jogurtu z Piątnicy wygląda bardzo obiecująco. Muszę go koniecznie wypróbować.

      Usuń
    2. jogurt naturalny bakoma tez nie ma mleka w proszku w składzie

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nie mają cukru. Ja najczęściej dosładzam jogurt naturalny syropem klonowym. Ma wtedy taki jakby karmelowy smak.

      Usuń
  3. Po zjedzeniu jogurtu owocowego nagle zaczeły mnie swedziec dłonie od srodka i stopy od spodu potem zrobiło mi sie strasznie goraco pot mne oblal ze zrobiło mi sie ciemno przed oczami ledwie doszłam do łózka miałam wrazenie ze zjadłam jakas trucizne która zaatakowała mi mózg po jakiej chwili mi pszeszło ale sie wystraszyłam na dodatek nikogo nie było w domu

    OdpowiedzUsuń