Ostatnio dużo się mówi o szkodliwości cukru i soli. Produkty te zyskały nawet przydomek "białej śmierci". Mimo to, stosowane z umiarem, są zupełnie bezpieczne dla osób uczulonych na salicylany.
Cukier, w odróżnieniu od wielu słodzików, jest produktem naturalnym i wolnym od salicylanów. Do gotowania i pieczenia można używać zarówno zwykłego cukru jak i cukru pudru. Przestrzegam jednak przed cukrem waniliowym, a jeszcze bardziej przed cukrem wanilinowym, który zamiast prawdziwej wanilii zawiera związek chemiczny wanilinę. Dodawanie cukru waniliowego do wypieków stało się naszym nawykiem, chociaż w większości przypadków jest on zupełnie niepotrzebny. Ciasta bez tego sztucznego dodatku są równie smaczne i zupełnie nie odczuwa się jego braku.
Na koniec jeszcze kilka słów o soli. Jest to jedyna przypawa, którą mogą stosować osoby uczulone na salicylany. Niestety wszystkie inne, nawet pieprz, powodują reakcje alergiczne. Zatem zbyt wielkiego wyboru w kwestii doprawiania potraw nie mamy. Warto pamiętać, że sól jest bardzo dobrym środkiem konserwującym i to ona nadaje smak wielu potrawom. Spożywana w rozsądnych ilościach warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Jeśli chodzi o inne przyprawy, to każdy musi testować to na sobie sam. Jeśli ktoś ma mieć dietę zerową, to oczywiście nie może używać, ale jeśli określi (we własnych testach), że może przyjmować np. 5 mg salicylanów dziennie, to pewną ilość przypraw można dodać. Do potrawy (na jedną osobę) dodajemy szczyptę - przyjąłem, że to 1/2 g, a to często okazuje się mniej niż jabłko. Z australijskiej książki o alergii na salicylany (A. Swain) poprzeliczałem jakie to są ilości:
OdpowiedzUsuńPRZYPRAWY
Ziele angielskie proszek ziarna 5,20 (1g 0,052)
Anyż proszek mielony 22,8 (½g 0,114)
Liść laurowy liście mielony 2,52 (5g 0,126)
Bazylia proszek mielony 3,4 (2,5g 0,08)
Magi płyn 0,28 (1g 0,003)
Kardamon proszek mielony 7,7 (½g 0,14)
Kminek proszek mielony 2,82 (½g 0,26)
Cayenne proszek mielony 17,6 (½g 0,09)
Seler proszek mielony 10,1 (½g 0,05)
Czerwony pieprz płatki mielony 1,38 (½g 0,07)
proszek mielony 1,3 (½g 0,007)
Cynamon proszek mielony 15,2 (½g 0,08)
Goździki cały mielony 5,74 (½g 0,03)
Kolendra liście świeże 0,20
Kminek proszek mielony 45,0 (½g 0,23)
Curry proszek mielone 218,0 (½g 1,1)
Koperek świeże 6,90 (1g 0,07)
proszek mielony 94,4 (½g 0,47)
Koper włoski proszek mielony 0,80 (½g 0,004)
Kozieradka proszek mielony 12,2 (½g 0,06)
Pięć przypraw proszek mielony 30,8 (½g 0,15)
Garam masala proszek mielony 66,8 (½g 0,33)
Czosnek główka świeże 0,101 (4g 0,04)
Imbir korzeń świeże 4,50 (2g 0,09)
Kwiat muszkatołowy proszek mielony 32,2 (½g 0,16)
Mięta domowa uprawa świeże 9,4 (½g 0,26)
Mieszane zioła liście mielony 55,6 (½g 0,28)
Musztarda proszek mielony 26,0 (2g 0,52)
Gałka
muszkatołowa proszek mielony 2,401 (1g 0,02)
Oregano proszek mielony 66,0 (½g 0,33)
Papryka ostra w proszku mielony 203,0 (½g 1,02)
słodka w proszku mielony 5,7 (½g 0,26)
Pietruszka liście świeże 0,081
Pieprz czarny mielony 6,201 (½g 0,26)
biały mielony 1,1 (½g 0,005)
Mięta proszek mielony 4,9 (½g 0,02)
Rozmaryn proszek mielony 68,0 (½g 0,34)
Szafran proszek mielony 0
Szałwia liście mielony 21,7 (½g 0,11)
Sos sojowy płyn 0
Tabasco pieprz MCI lhenny sos 0,45 (2g 0,09)
Tandori proszek mielony 0
Estragon proszek mielony 34,8 (½g 0,17)
Kurkuma proszek mielony 76,4 (½g 0,38)
Tymianek liście mielony 183,0 (½g 0,9)
Wanilia nasiona 1,44 (10g 0,15)
Ocet płyn 0
winny płyn 1,33 (5g 0,066)
Worcestershire sos płyn 64,30 (3g 1,92)
Dziękuję bardzo za ten komentarz , dopiero zaczynam przygodę z salicylanami po tym jak zaczęło pojawiać się u mnie kaszel atak duszności i uczucie wody w płucach, świst i charczenie zaczęłam czytać i trafiłam tutaj. Czy jest gdzieś zapisane zawartości salicylanow w owocach i warzywach żebym mogła mniej więcej policzyć sobie swoją granice przyjmowania ich ? Ja jestem zielona w tym temaciei jedna tabelka mówi ze pieczarki są bezpieczna inna ze maja bardzo dużo salicylanow i ja już nie wiem co robić. Proszę o pomoc . Pozdrawiam
Usuń