czwartek, 20 lutego 2014

Płatki owsiane

      Jak sama nazwa wskazuje płatki owsiane produkowane są z owsa i nie zawierają salicylanów. Do wyboru mamy trzy rodzaje płatków: zwykłe - o najmniejszym stopniu przetworzenia, górskie - o większym stopniu przetworzenia oraz błyskawiczne - najbardziej przetworzone, gotowe do spożycia bez żadnej dodatkowej obróbki termicznej. Płatki owsiane są bogatym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

      Najzdrowsze są płatki zwykłe, które zawierają najwięcej błonnika, składników mineralnych i witamin. Ja jednak najbardziej lubię płatki górskie. Wystarczy je zalać wrzątkiem, przykryć i odczekać 15 minut. Po tym czasie są już miękkie i gotowe do jedzenia. Można je dodać do jogurtu lub mleka, doskonale sycą i mają dobry wpływ na układ pokarmowy. Płatki owsiane można też wykorzystać do przygotowania pysznych słodkości. We wcześniejszych wpisach podałam przepisy na czekoladowe ciasteczka owsiane, których nie trzeba piec oraz na równie smaczne pieczone ciasteczka owsiane. Na koniec dodam jeszcze, że unikam płatków ekspresowych, gdyż zauważyłam, że im bardziej produkt spożywczy jest przetworzony tym większe jest prawdopodobieństwo przemycenia podczas jego obróbki chemii i salicylanów, których nie ma w składzie.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz