niedziela, 2 lutego 2014

Tarta z jabłkami

     Dzisiejszy wpis ucieszy wszystkich miłośników jabłeczników i szarlotek. Podam przepis na przepyszne bezsalicylanowe kruche ciasto z jabłkami Golden Delicjusz i cytrynowym lukrem.
 
 
 
Składniki ciasta:
  • 2 jabłka Golden Delicjusz,
  • 2 żółtka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Składniki lukru:
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 limonka.
  •  
Wykonanie ciasta: Wysypać na stolnicę mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka, cukier i śmietanę. Wszystkie składniki zagnieść. Gdy ciasto będzie już wyrobione włożyć je na godzinę do lodówki. Przed wyjęciem ciasta z lodówki obrać jabłka, pokroić na cienkie plasterki, posypać cukrem pudrem i na chwilę odstawić. Następnie wyjąć z lodówki schłodzone ciasto, 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki silikonowej formy. Nakłuć patyczkiem lub widelcem i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec około 15 minut. W tym czasie rozwałkować pozostałe ciasto i pokroić w paseczki. Po wyjęciu spodu z piekarnika ułożyć na nim pokrojone jabłka i przykryć przygotowanymi paseczkami ciasta. Włożyć ciasto z powrotem do piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut.
 
Wykonanie lukru: Rozpuścić cukier puder w soku z limonki (bez wody). Wymieszać oba składniki i polukrować ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz