wtorek, 12 marca 2013

Zupa-krem z porów

     W poszukiwaniu inspiracji kulinarnych przeglądałam ostatnio czasopismo z Biedronki "Moje Smaki Życia". I znalazłam bardzo fajny przepis na zupę-krem z porów. Po wprowadzeniu niewielkich modyfikacji powstało kolejne smaczne danie bez salicylanów.
 
 
Składniki:
  • 1 duży por,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 3/4 litra wody,
  • 1/3 szklanki śmietany 30%.

Wykonanie: Białe i jasnozielone części pora pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku z szerokim dnem roztopić masło, dodać pora, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż warzywa lekko zmiękną. Od czasu do czasu zamieszać. Następnie zwiększyć ogień, wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować warzywa pod przykryciem około 15 minut, aż będą całkiem miękkie. Na koniec zmiksować zupę, tak aby uzyskać gładki, lekko puszysty krem. Zabielić zupę śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz