Drożdże nie są wskazane podczas diety aspirynowej, dlatego osoby z alergią na salicylany powinny wybierać pieczywo na zakwasie lub tak jak w przypadku naszych bułeczek, na proszku do pieczenia. Gdy bułki wyjdą zbyt twarde wystarczy je podgrzać w mikrofalówce.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- duża szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 40 ml oleju rzepakowego,
- 350 ml maślanki lub kefiru,
- 1 jajko,
- mak do posypania bułeczek.
Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Dodać sól i cukier. Połączyć z olejem i maślanką lub kefirem. Ze wszystkich składników wyrobić elastyczne ciasto. Podzielić je na kilkanaście równych części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć i położyć na blasze wyłożonej pergaminem. Każdą bułeczkę naciąć wzdłuż, posmarować jajkiem i posypać makiem. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
czy mąka razowa tez bedzie odpowiednia w tym przepisie? staram sie unikac bialej mąki. pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNie wiem, ale obawiam się, że bułki mogą wyjść bardzo twarde.
Usuńdziś upiekłam bułeczki i omyłkowo dodałam jajko do ciasta, zamiast posmarować jajkiem bułeczki, ale mimo to wyszły przepyszne. ładnie wyrosły, zarumienione, puszyste do schrupania na miejscu. dziekuje bardzo za ten przepis :)
OdpowiedzUsuń