poniedziałek, 18 marca 2013

Bułeczki bez drożdży

     Drożdże nie są wskazane podczas diety aspirynowej, dlatego osoby z alergią na salicylany powinny wybierać pieczywo na zakwasie lub tak jak w przypadku naszych bułeczek, na proszku do pieczenia. Gdy bułki wyjdą zbyt twarde wystarczy je podgrzać w mikrofalówce.
 
 
Składniki:
  • 400 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • duża szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 40 ml oleju rzepakowego,
  • 350 ml maślanki lub kefiru,
  • 1 jajko,
  • mak do posypania bułeczek.
  •  
     
Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Dodać sól i cukier. Połączyć z olejem i maślanką lub kefirem. Ze wszystkich składników wyrobić elastyczne ciasto. Podzielić je na kilkanaście równych części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć i położyć na blasze wyłożonej pergaminem. Każdą bułeczkę naciąć wzdłuż, posmarować jajkiem i posypać makiem. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

3 komentarze:

  1. czy mąka razowa tez bedzie odpowiednia w tym przepisie? staram sie unikac bialej mąki. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, ale obawiam się, że bułki mogą wyjść bardzo twarde.

      Usuń
  2. dziś upiekłam bułeczki i omyłkowo dodałam jajko do ciasta, zamiast posmarować jajkiem bułeczki, ale mimo to wyszły przepyszne. ładnie wyrosły, zarumienione, puszyste do schrupania na miejscu. dziekuje bardzo za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń