Placki ziemniaczane, to bardzo proste i szybkie danie obiadowe. Najlepiej smakują posypane cukrem. Polecam. :)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 duże jajko,
- 2 czubate łyżki mąki pszennej,
- szczypta soli,
- olej rzepakowy do smażenia.
Wykonanie: Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce lub w maszynce do mięsa ze specjalną nakładką do ścierania warzyw. Do utartych ziemniaków dodać jajko, sól i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni i nakładać łyżką ciasto. Smażyć na złoto najpierw z jednej, a potem z drugiej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe placki posypać cukrem.
UWIELBIAM <3
OdpowiedzUsuńJako dziecko placki ziemniaczane jadłam tylko z cukrem, teraz wolę je w wersji wytrawnej :) Ale tak czy owak są bombowe! :) A smazone na oleju rzepakowym wcale nie są takie niezdrowe bo rzepakowy ma dużo omega-3 i sporo witamin :)
OdpowiedzUsuń