Uwielbiam serniki. Tradycyjne, na zimno i wszystkie pozostałe. Dzisiejszy pyszny dwukolorowy sernik idealnie nadaje się na świąteczny stół.
Składniki na ciasto:- 1/2 kg mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 kostka masła,
- 1 żółtko,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki śmietany 16% (bez zagęstników np. Pilos),
- 2 łyżki kakao.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu,
- 6 jajek,
- 2 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Wykonanie ciasta: Mąkę wysypać na stolnicę i zagnieść z pokrojonym na mniejsze kawałki masłem oraz pozostałymi składnikami. Gdy wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie już wyrobione, podzielić je na dwie części i włożyć do zamrażalnika na około 3 godziny.
Wykonanie masy serowej: Twaróg zmielić w maszynce, białka ubić na sztywno. Żółtka ukręcić z cukrem na gładką masę, następnie dobrze wymieszać z twarogiem, proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Dodać do otrzymanej masy ubite białka i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać.
Wykonanie sernika: Pierwszą część ciemnego ciasta zetrzeć na tarce z dużymi oczkami na wysmarowaną tłuszczem blachę. Dobrze schłodzone ciasto nie będzie kleiło się do rąk. Następnie wylać na blachę masę serową, a na nią położyć drugą część ciemnego ciasta startego na tarce. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
n sernik wygląda zupełnie jak mój ulubiony sernik babci Jadzi :) Ciekawe czy tak samo dobrze smakuje. Nie było możliwości aby się obyło bez tego sernika jakiekolwiek święto rodzinne. Ja z rodzeństwem i moimi kuzynami czasami się nawet kłóciliśmy o kawałek tego sernika :P
OdpowiedzUsuńTeraz niestety babcia już nie ma tyle siły aby go robić. Więc czas najwyższy się nauczyć robić samemu...
Witaj Salicylanko!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zamierzam robić Twój serniczek.Napisz ,proszę,jaka ma być blaszka do pieczenia.Nie pisałaś wymiaru.Pozdrawiam cieplutko i życzę cudownych
świąt☺