piątek, 14 grudnia 2012

Ciasteczka świąteczne

      Ciasteczka świąteczne powstały z odpowiednio zmodyfikowanego przepisu na pierniczki. Nie ma w nich i miodu i korzennych przypraw co sprawia, że smakują inaczej niż typowe pierniki. Ale inaczej nie znaczy gorzej o czym świadczą widoczne na zdjęciach ciasteczka.
 
 
Składniki na ciasto:
  • 3/4 kostki masła,
  • 3/4 szklanki cukru + 3 łyżki (na karmel),
  • 1 kg mąki,
  • 2 jajka,
  • 1/2 łyżki smalcu,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 czubate łyżeczki sypanej kawy.

Składniki na lukier i polewę:
  • cukier puder,
  • czekolada Amazonas 60%,
  • cukier Gruba Rafinada.


Wykonanie ciasteczek: Kawę zalać szklanką wrzącej wody, zaparzyć, przestudzić i odcedzić fusy. Wysypać 3 łyżki cukru na suchą patelnię i podgrzewać mieszając. Gdy cukier zmieni barwę na jasny brąz i zacznie się topić, polewać  go stopniowo kawą i mieszać tak długo aż wszystko się rozpuści. Powstały w ten sposób karmel wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Następnie w osobnym rondlu rozpuścić masło, smalec i pozostały cukier. Dodać kakao, karmel z sodą i proszkiem do pieczenia, mąkę oraz rozbełtane mikserem jajka. Ciasto wyrobić i odłożyć na pół godziny. Po upływie tego czasu podzielić ciasto na cztery części, każdą z nich rozwałkować na grubość około 4 mm i wycinać ciasteczka układając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni.
 
Wykonanie lukru i polewy: Cukier puder rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej letniej wody i mieszać tak długo, aż masa osiągnie jednolitą konsystencję. Otrzymanym w ten sposób białym lukrem posmarować część ciasteczek. Gdy lukier zrobi się zbyt gęsty można dodać do niego kilka kropel wody i rozmieszać. Czekoladę na ciemną polewę rozpuścić w rondelku, posmarować nią resztę ciasteczek i zanim polewa zastygnie posypać je grubym cukrem. Można też narysować czekoladowe wzorki na niektórych białych ciasteczkach.

2 komentarze:

  1. Witam! W przepisie pojawia się kawa - jakiej można użyć? Podobno kawa bezkofeinowa nie zawiera salicylanów. Drodzy towarzysze salicylanowej niedoli:) jaką kawę pijecie? Jaką polecacie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piję kawę sypaną Jacobs Kronung i mi nie szkodzi, chociaż mam dość niską tolerancję salicylanów. Nigdy nie piłam kawy bezkofeinowej, więc trudno mi powiedzieć czy ma salicylany.

      Usuń