wtorek, 18 grudnia 2012

Piegusek makowy

     Piegusek to idealny sposób na wykorzystanie białek, które zostały nam po świątecznych wypiekach. Ciasto wychodzi leciutkie, wilgotne i bardzo smaczne, a mak nie zawiera salicylanów.
 

Składniki:
  • 1 szklanka białek,
  • 1 szklanka maku,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do dekoracji.
 
 
 
Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Następnie do ubitych białek dodawać stopniowo najpierw cukier, a potem kolejno mąkę z proszkiem, mak i olej wszystko cały czas dokładnie mieszając. Gotowe ciasto przelać do silikonowej formy i piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystygnięciu można posypać pieguska cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz