O ile znalezienie twarogu czy śmietany kremówki bez dodatkowych niespodzianek w składzie nie jest wielkim problemem, to już kwaśna śmietana do zabielania zup i sosów bardzo często zawiera zagęstniki takie jak pektyna, skrobia modyfikowana, mączka chleba świętojańskiego lub guma guar. Po co się to dodaje pozostanie już pewnie na zawsze tajemnicą producentów, jednak kto szuka ten znajdzie. Po przestudiowaniu całej masy etykiet trafiłam na śmietanę 16% sprzedawaną w Lidlu pod marką Pilos. Ma ona następujące składniki: śmietana, białka mleka, kultury bakterii. Jak widać można wyprodukować dobry produkt bez całej gamy dodatkowych polepszaczy.
Zupełnie inną sprawą są słodkie śmietanki UHT do kawy. Niestety wszystkie mają w swoim składzie stabilizator karagen. Ja wybieram te małe, pakowane pojedynczo i specjalnie mi nie szkodzą. Nie jestem jednak w stanie stwierdzić, czy karagen jest bezpieczny dla osób uczulonych na salicylany.
Albo ja jestem ślepa albo w lidlu nie ma już tej śsmietany, byłam kilka razy i to w nie jednym lidlu i nie trafiłam na taką. Czy jest jakaś inna którą możesz polecić?
OdpowiedzUsuńśmietana Zoft Natur 18 % - homogenizowana, skład: śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych; podobnie Jogurt naturalny Zoft w małych kubeczkach jest dobry i nie daje efektów ubocznych (katar, duszność, wysypka)
UsuńTak Ewa. Też od dawna kupuję też ten sam produkt i poleca. Śmietana z tej firmy i jogurt jest naprawdę świetna.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńW Aldim są produkty fimy Milsani, które również mają dobre składy. Wczoraj dowiedziałam się, że również mam alergię na salicylany i póki co jestem trochę skołowana bo dopiero co polubiłam owoce i warzywa, a teraz okazuje się, że będę je musiała wyeliminować z diety.
OdpowiedzUsuń