środa, 1 sierpnia 2012

Twaróg i śmietana

     Produkty bezpieczne dla osób uczulonych na salicylany pod warunkiem, że w swoim składzie nie zawierają substancji dodatkowych.

    
     O ile znalezienie twarogu czy śmietany kremówki bez dodatkowych niespodzianek w składzie nie jest wielkim problemem, to już kwaśna śmietana do zabielania zup i sosów bardzo często zawiera zagęstniki takie jak pektyna, skrobia modyfikowana, mączka chleba świętojańskiego lub guma guar. Po co się to dodaje  pozostanie już pewnie na zawsze tajemnicą producentów, jednak kto szuka ten znajdzie.  Po przestudiowaniu całej masy etykiet trafiłam na śmietanę 16% sprzedawaną w Lidlu pod marką Pilos. Ma ona następujące składniki: śmietana, białka mleka, kultury bakterii. Jak widać można wyprodukować dobry produkt bez całej gamy dodatkowych polepszaczy. 



     Zupełnie inną sprawą są słodkie śmietanki UHT do kawy. Niestety wszystkie mają w swoim składzie   stabilizator karagen. Ja wybieram te małe, pakowane pojedynczo i specjalnie mi nie szkodzą. Nie jestem jednak w stanie stwierdzić, czy karagen jest bezpieczny dla osób uczulonych na salicylany. 

4 komentarze:

  1. Albo ja jestem ślepa albo w lidlu nie ma już tej śsmietany, byłam kilka razy i to w nie jednym lidlu i nie trafiłam na taką. Czy jest jakaś inna którą możesz polecić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śmietana Zoft Natur 18 % - homogenizowana, skład: śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych; podobnie Jogurt naturalny Zoft w małych kubeczkach jest dobry i nie daje efektów ubocznych (katar, duszność, wysypka)

      Usuń
    2. Tak Ewa. Też od dawna kupuję też ten sam produkt i poleca. Śmietana z tej firmy i jogurt jest naprawdę świetna.

      Usuń
    3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń