piątek, 3 sierpnia 2012

Jajka faszerowane

     W mojej wersji tej popularnej potrawy majonez, który ma dużo salicylanów, zastąpiłam twarożkiem i śmietaną. Wyszło smacznie, zdrowo i dietetycznie.

 
Składniki:
  • 4 jajka,
  • biały twaróg,
  • łyżka kwaśnej śmietany 16% lub jogurtu naturalnego,
  • 1/4 cebuli,
  • sól do smaku.
 
Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Cebulę drobno pokroić i sparzyć. Żółtka wyjąć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać twaróg (tyle żeby było go pół na pół z żółtkami), cebulę i śmietanę lub jogurt. Posolić do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać, gotowym farszem wypełnić białka jajek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz