poniedziałek, 30 lipca 2012

Surówka z kapusty z sosem jogurtowym

     Biała kapusta jest bezpieczna dla osób na diecie aspirynowej. Można ją gotować, kisić lub jeść na surowo. Dzisiaj pierwszy z przepisów z kapustą w roli głównej, czyli surówka z kapusty z sosem jogurtowym.  


Składniki (na około dwie porcje):

Surówka:
  • 1/4 główki białej kapusty,
  • szczypta soli.
Sos jogurtowy:
  • 1/3 kubeczka jogurtu naturalnego,
  • łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • ząbek czosnku (jak ktoś lubi). 


Wykonanie: kapustę obrać z górnych liści (im więcej tym lepiej - eliminujemy sztuczną chemię, którą kapusta skumulowała podczas hodowli), pokroić i lekko posolić. Do osobnej miseczki nałożyć jogurt,  dodać cytrynę, olej i cukier (oraz wyciśnięty przez praskę czosnek, jeżeli chcemy mieć wersję czosnkową). Wszystko dokładnie wymieszać, gotowym sosem polać kapustę, pomieszać całość i surówka gotowa.

2 komentarze:

  1. z tym kiszeniem to nie do końca. może faktycznie komuś bez różnicy, ale np na mnie działa silnie uczulająco. A szukając tabel z produktami uczulającymi natknęłam się na Holenderskiej stronie, że instytut żywności i żywienia zakwalifikował kiszona kapustę do produktów o wysokiej zawartości salicylanów. tak samo świeże ogórki które mają średnią zawartość i jeżeli są tolerowane przez niektóre osoby i mogą być sporadycznie spożywane tak natomiast kiszone są surowo zabronione.
    pozdrawiam i z chęcią czekam na dalsze posty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie i dziękuję za komentarz.
      Mnie akurat kiszona kapusta nie uczula, ale tylko ta kiszona samodzielnie (jedyne składniki to kapusta i sól). Sklepowa odpada zupełnie. Za to ogórki mam na liście zakazanej zarówno świeże jak i kiszone. Najwidoczniej w tym przypadku jest to sprawa indywidualna.
      Pozdrawiam i zachęcam do dalszego czytania i komentowania.

      Usuń