Dzisiejsze ciasto jest inspirowane sernikiem na zimno. Oczywiście przepis został odpowiednio zmodyfikowany w celu wyeliminowania salicylanów. Galaretka powstała z soku gruszkowego i żelatyny, a zalane nią owoce to gruszki z kompotu. 
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka,
 - 3 łyżki mąki tortowej pszennej,
 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
 - 2/3 szklanki cukru,
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 - szczypta soli,
 - masło do wysmarowania formy.
 
Składniki masy serowej:
- 300 g serka homogenizowanego naturalnego,
 - 300 g śmietany kremówki,
 - 3 łyżki cukru,
 - 2 łyżki żelatyny (bez dodatkowych substancji).
 
- 600 g soku gruszkowego Gerbera,
 - 3 łyżeczki żelatyny.
 
Owoce:
Wykonanie biszkoptu: Przesiać do osobnego naczynia oba rodzaje  mąki i proszek do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Następnie cały czas mieszając dodawać stopniowo cukier, żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Blachę wysmarować masłem i wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni około 20 minut. 
Wykonanie masy serowej: Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. 
Wymieszać mikserem twarożek z cukrem i ubić kremówkę. Kiedy żelatyna wystygnie, 
ale jeszcze nie zacznie tężeć dodać ją do masy twarogowej i wymieszać. Następnie 
dodać ubitą śmietanę i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać. Gotową masę 
wyłożyć  na biszkopt i odstawić do zastygnięcia.
Wykonanie galaretki: Żelatynę zalać niewielką ilością soku gruszkowego i zostawić na kilka minut. 
Następnie delikatnie podgrzewać tak długo aż się żelatyna rozpuści. Gorącą 
żelatynę wymieszać z resztą soku gruszkowego. Gruszki z kompotu pokroić na mniejsze kawałki, 
położyć na zastygniętej masie serowej i zalać ostudzoną galaretką gruszkową. 
Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Jest pyszny! Wczoraj go zrobilam. Dzieki za przepis.
OdpowiedzUsuńJest pyszny! Wczoraj go zrobilam. Dzieki za przepis.
OdpowiedzUsuń