środa, 14 listopada 2012

Szynka parmeńska

     Szynka parmeńska to najlepsza i jednocześnie najdroższa szynka świata. I chyba jako jedyna z dostępnych na rynku wędlin,  oprócz soli nie ma żadnych innych substancji konserwujących. 
 
 
  Szynkę parmeńską produkuje się wyłącznie we Włoszech, w okolicach Parmy w specyficznych warunkach klimatycznych. Jest to surowa, podsuszona szynka wytwarzana tradycyjnymi metodami z wyselekcjonowanych  udźców wieprzowych z kością. Charakteryzuje się niższą zawartością soli w porównaniu z innymi szynkami tego typu, co nadaje jej charakterystyczny łagodny i trochę słodkawy smak. Lata doświadczeń doprowadziły do stworzenia najlepszych metod produkcji szynki parmeńskiej w oparciu o całkowicie naturalne metody. Mięso jest kilkakrotnie solone, co ma na celu zakonserwowanie szynki  oraz powolnie suszone około 12 miesięcy. Element, który jest znakiem autentyczności szynki parmeńskiej, to tak zwana  korona królewska z pięcioma kolcami i napisem Parma. W produkcji szynki parmeńskiej używana jest wyłącznie sól. Zabronione są chemikalia, konserwanty i inne dodatki. Nie jest również dopuszczalne wędzenie lub zamrażanie.
 
Składniki: szynka wieprzowa, sól.

3 komentarze:

  1. A gdzie ją można kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Almie, czasami jest też w Lidlu.

      Usuń
  2. Dziękuję za odpowiedź. Zaraz nakieruję męża na zakupy:-)

    OdpowiedzUsuń