Dzisiejsze ciasto jest inspirowane sernikiem na zimno. Oczywiście przepis został odpowiednio zmodyfikowany w celu wyeliminowania salicylanów. Galaretka powstała z soku gruszkowego i żelatyny, a zalane nią owoce to gruszki z kompotu.
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka,
- 3 łyżki mąki tortowej pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- masło do wysmarowania formy.
Składniki masy serowej:
- 300 g serka homogenizowanego naturalnego,
- 300 g śmietany kremówki,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki żelatyny (bez dodatkowych substancji).
- 600 g soku gruszkowego Gerbera,
- 3 łyżeczki żelatyny.
Owoce:
Wykonanie biszkoptu: Przesiać do osobnego naczynia oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Następnie cały czas mieszając dodawać stopniowo cukier, żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Blachę wysmarować masłem i wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni około 20 minut.
Wykonanie masy serowej: Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Wymieszać mikserem twarożek z cukrem i ubić kremówkę. Kiedy żelatyna wystygnie,
ale jeszcze nie zacznie tężeć dodać ją do masy twarogowej i wymieszać. Następnie
dodać ubitą śmietanę i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać. Gotową masę
wyłożyć na biszkopt i odstawić do zastygnięcia.
Wykonanie galaretki: Żelatynę zalać niewielką ilością soku gruszkowego i zostawić na kilka minut.
Następnie delikatnie podgrzewać tak długo aż się żelatyna rozpuści. Gorącą
żelatynę wymieszać z resztą soku gruszkowego. Gruszki z kompotu pokroić na mniejsze kawałki,
położyć na zastygniętej masie serowej i zalać ostudzoną galaretką gruszkową.
Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Jest pyszny! Wczoraj go zrobilam. Dzieki za przepis.
OdpowiedzUsuńJest pyszny! Wczoraj go zrobilam. Dzieki za przepis.
OdpowiedzUsuń