sobota, 10 listopada 2012

Przekładaniec serowy z galaretką gruszkową

     Dzisiejsze ciasto jest inspirowane sernikiem na zimno. Oczywiście przepis został odpowiednio zmodyfikowany w celu wyeliminowania salicylanów. Galaretka powstała z soku gruszkowego i żelatyny, a zalane nią owoce to gruszki z kompotu. 
 
 
Składniki na biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki tortowej pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • masło do wysmarowania formy.
 
Składniki masy serowej:
  • 300 g serka homogenizowanego naturalnego,
  • 300 g śmietany kremówki,                                 
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki żelatyny (bez dodatkowych substancji).



Składniki galaretki:                  

Owoce:

Wykonanie biszkoptu: Przesiać do osobnego naczynia oba rodzaje  mąki i proszek do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Następnie cały czas mieszając dodawać stopniowo cukier, żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Blachę wysmarować masłem i wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni około 20 minut. 


Wykonanie masy serowej: Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Wymieszać mikserem twarożek z cukrem i ubić kremówkę. Kiedy żelatyna wystygnie, ale jeszcze nie zacznie tężeć dodać ją do masy twarogowej i wymieszać. Następnie dodać ubitą śmietanę i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć  na biszkopt i odstawić do zastygnięcia.
 
Wykonanie galaretki: Żelatynę zalać niewielką ilością soku gruszkowego i zostawić na kilka minut. Następnie delikatnie podgrzewać tak długo aż się żelatyna rozpuści. Gorącą żelatynę wymieszać z resztą soku gruszkowego. Gruszki z kompotu pokroić na mniejsze kawałki, położyć na zastygniętej masie serowej i zalać ostudzoną galaretką gruszkową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
 


2 komentarze:

  1. Jest pyszny! Wczoraj go zrobilam. Dzieki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszny! Wczoraj go zrobilam. Dzieki za przepis.

    OdpowiedzUsuń