środa, 7 listopada 2012

Kompot z gruszek

     Najlepszym sposobem na wykorzystanie nadmiaru gruszek jest ugotowanie kompotu. Jest tani, zdrowy, smaczny i łatwy do przyrządzenia. A do tego gruszki to jedne z najsłodszych owoców, więc do kompotu nie trzeba dodawać cukru.
 
 
Składniki:  
  • gruszki,
  • woda.
Składniki dobieramy w proporcji cztery gruszki na litr wody.
 
 
Wykonanie: Gruszki umyć, obrać, pokroić w ósemki usuwając gniazda nasienne i wrzucić do garnka z wodą. Gotować około pół godziny. Kompot przestudzić. Można włożyć ugotowane gruszki do słoików i zalać je sokiem, w którym się gotowały.  Słoiki szczelnie zamknąć, wstawić do dużego garnka z wodą i gotować przez godzinę, licząc od momentu zagotowania.
 
Gruszki z kompotu można wykorzystać do ciasta lub deseru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz