sobota, 3 listopada 2012

Ptysie z bitą śmietaną

     Dawniej, zanim dopadła mnie alergia, w cukierni najczęściej kupowałam eklerki i ptysie. Teraz wszystkie cukiernie omijam z daleka, ale pysznych ptysiów z bitą śmietaną nie potrafię sobie odmówić. 

Składniki na ciasto ptysiowe:            
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki,
  • 75 g masła,
  • 5 dużych jaj,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania.
 
Składniki nadzienia: 
  • 500 ml śmietany kremówki,
  • czubata łyżka cukru.  
 
Wykonanie: Masło z wodą i solą doprowadzić do wrzenia w średniej wielkości garnku. Do wrzątku wsypać mąkę. Wszystko dalej gotować cały czas mieszając. Gdy ciasto  będzie gładkie i zacznie odstawać od brzegów garnka, zdjąć je z ognia i przestudzić. Następnie wbijać kolejno jajka cały czas mieszając masę mikserem. Rękawem cukierniczym lub łyżką formować ptysie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 6 cm od siebie. Piec w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Gotowe ptysie przestudzić i przekroić na pół. Przed podaniem ubić śmietanę, napełnić nią ptysie i posypać cukrem pudrem.
 

3 komentarze:

  1. Śmietana kremówka zawiera zagęstnik koragen, a dla uczulonych na salicylany to chyba nie za dobrze.?

    OdpowiedzUsuń
  2. uczuleni na salicylany mogą też zjeść 1 łyżeczkę masła (bez dodatków) dziennie. W przepisie jest tego o wiele za dużo.

    OdpowiedzUsuń
  3. O tym masle kiedys gdzies przeczytalam na jakiejs polskiej stronie, ale to zupelnie nieprawda, na zagranicznych stronach, gdzie jest duzo wiecej dostepnych informacji na temat salicylanow nigdy sie z tym nie spotkalam. Prawdziwe maslo bez dodatkow nie zawiera salicylanow i zupelnie nie szkodzi w wiekszej ilosci, umiar mozna zastosowac z innych przyczyn, np. cholesterolu, diety odchudzajacej czy zapobiegania problemow z watroba. Smietany kremowki bez karagenu tez sa dostepne, np. President. KasiaL

    OdpowiedzUsuń