Dawniej, zanim dopadła mnie alergia, w cukierni najczęściej kupowałam eklerki i ptysie. Teraz wszystkie cukiernie omijam z daleka, ale pysznych ptysiów z bitą śmietaną nie potrafię sobie odmówić.
Składniki na ciasto ptysiowe: - 1 szklanka wody,
- 1 szklanka mąki,
- 75 g masła,
- 5 dużych jaj,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania.
Składniki nadzienia:
- 500 ml śmietany kremówki,
- czubata łyżka cukru.
Wykonanie: Masło z wodą i solą doprowadzić do wrzenia w średniej wielkości garnku. Do wrzątku wsypać mąkę. Wszystko dalej gotować cały czas mieszając. Gdy ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od brzegów garnka, zdjąć je z ognia i przestudzić. Następnie wbijać kolejno jajka cały czas mieszając masę mikserem. Rękawem cukierniczym lub łyżką formować ptysie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 6 cm od siebie. Piec w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Gotowe ptysie przestudzić i przekroić na pół. Przed podaniem ubić śmietanę, napełnić nią ptysie i posypać cukrem pudrem.
Śmietana kremówka zawiera zagęstnik koragen, a dla uczulonych na salicylany to chyba nie za dobrze.?
OdpowiedzUsuńuczuleni na salicylany mogą też zjeść 1 łyżeczkę masła (bez dodatków) dziennie. W przepisie jest tego o wiele za dużo.
OdpowiedzUsuńO tym masle kiedys gdzies przeczytalam na jakiejs polskiej stronie, ale to zupelnie nieprawda, na zagranicznych stronach, gdzie jest duzo wiecej dostepnych informacji na temat salicylanow nigdy sie z tym nie spotkalam. Prawdziwe maslo bez dodatkow nie zawiera salicylanow i zupelnie nie szkodzi w wiekszej ilosci, umiar mozna zastosowac z innych przyczyn, np. cholesterolu, diety odchudzajacej czy zapobiegania problemow z watroba. Smietany kremowki bez karagenu tez sa dostepne, np. President. KasiaL
OdpowiedzUsuń