sobota, 16 listopada 2013

Biszkopt czekoladowy z kremem bananowym

     Dzisiaj polecam pyszny biszkopt czekoladowy z kremem bananowym. Jedyną jego wadą jest to, że kawałki bananów szybko czernieją. Ale właściwie ten fakt można też uznać za zaletę, bo ciasto trzeba po prostu szybko zjeść. ;)
 

Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mąki tortowej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Składniki na krem:
  • 1/2 litra śmietany 30%,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 banany,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • 3 łyżeczki żelatyny.

Składniki na polewę czekoladową:

Wykonanie biszkoptu: Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Oddzielić białka od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do białka cukier i cały czas ubijać. Następnie dodać żółtka i wszystko wymieszać, a potem cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 175 stopni około 25 minut.
 
Wykonanie kremu: Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości letniej wody. Ubić śmietanę. Następnie dodawać kolejno cukier, sok z limonki, rozpuszczoną żelatynę i pokrojone w drobną kostkę banany. Wszystko dokładnie wymieszać.
 
Wykonanie polewy czekoladowej: Włożyć do rondelka połamaną czekoladę, dodać skondensowane  mleczko i na bardzo małym ogniu rozpuścić czekoladę.
 
Wykonanie ciasta: Biszkopt przekroić na dwie równe części. Na pierwszym kawałku rozprowadzić równomiernie krem i przykryć drugą częścią.  Wierzch ciasta posmarować polewą i włożyć do lodówki do zastygnięcia. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz