Dzisiaj polecam pyszny biszkopt czekoladowy z kremem bananowym. Jedyną jego wadą jest to, że kawałki bananów szybko czernieją. Ale właściwie ten fakt można też uznać za zaletę, bo ciasto trzeba po prostu szybko zjeść. ;)
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka,
- 4 łyżki mąki tortowej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki kakao,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Składniki na krem:
- 1/2 litra śmietany 30%,
- 3 łyżki cukru,
- 2 banany,
- 1 łyżka soku z limonki,
- 3 łyżeczki żelatyny.
Składniki na polewę czekoladową:
- 2/3 tabliczki czekolady Amazonas 60%,
- 2 łyżki mleczka skondensowanego niesłodzonego Pilos.
Wykonanie biszkoptu: Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Oddzielić białka od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do białka cukier i cały czas ubijać. Następnie dodać żółtka i wszystko wymieszać, a potem cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 175 stopni około 25 minut.
Wykonanie kremu: Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości letniej wody. Ubić śmietanę. Następnie dodawać kolejno cukier, sok z limonki, rozpuszczoną żelatynę i pokrojone w drobną kostkę banany. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wykonanie polewy czekoladowej: Włożyć do rondelka połamaną czekoladę, dodać skondensowane mleczko i na bardzo małym ogniu rozpuścić czekoladę.
Wykonanie ciasta: Biszkopt przekroić na dwie równe części. Na pierwszym kawałku rozprowadzić równomiernie krem i przykryć drugą częścią. Wierzch ciasta posmarować polewą i włożyć do lodówki do zastygnięcia.
Uwielbiam czekoladowe ciasta :). Ostatnio np. przyrządziłam blok czekoladowy z dodatkiem chałwy wg. przepisu znalezionego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Polecam szczerze taką wariację na tradycyjny blok czekoladowy. Z chałwą smakuje jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuń