Leniwe pierogi z białego sera i ziemniaków to lekkie i szybkie danie bez salicylanów. Mnie najbardziej smakują z cukrem, ale można je podawać na wiele sposobów i zawsze są pyszne. Smacznego!
Składniki:
- 500 g półtłustego sera twarogowego,
- 300 g ziemniaków,
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- sól.
Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i zetrzeć na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno. Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z ziemniakami, żółtkiem, mąką i pianą z białek. Zagnieść miękkie, ale sprężyste ciasto. Jeżeli będzie kleiło się do rąk, można je podsypać mąką. Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i uformować z niego wałki. Każdy wałek delikatnie spłaszczyć i odcinać równe kawałki. Wrzucać partiami do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować do momentu wypłynięcia pierożków na wierzch.
A orientujesz się ile takie danie ma kalorii?
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Nie mam pojęcia. Nie liczę kalorii. :)
Usuń