wtorek, 4 czerwca 2013

Leniwe pierogi

     Leniwe pierogi z białego sera i ziemniaków to lekkie i szybkie danie bez salicylanów. Mnie najbardziej smakują z cukrem, ale można je podawać na wiele sposobów i zawsze są pyszne. Smacznego! 
 
 
 
 
Składniki:
  • 500 g półtłustego sera twarogowego,
  • 300 g ziemniaków,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • sól.
 
Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i zetrzeć na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno. Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z ziemniakami, żółtkiem, mąką i pianą z białek. Zagnieść miękkie, ale sprężyste ciasto. Jeżeli będzie kleiło się do rąk, można je podsypać mąką. Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i uformować z niego wałki. Każdy wałek delikatnie spłaszczyć i odcinać równe kawałki. Wrzucać partiami do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować do momentu wypłynięcia pierożków na wierzch. 


2 komentarze:

  1. A orientujesz się ile takie danie ma kalorii?

    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń