Potrawka z piersi kurczaka i porów to proste danie obiadowe bez salicylanów. Potrawka idealnie komponuje się z kaszą. Ja wybrałam kaszę jęczmienną wiejską, która jest smaczna i lekkostrawna.
- 1 pierś z kurczaka,
- 2 pory,
- 1 jabłko zielony Golden Delicjusz,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- olej rzepakowy do smażenia,
- mąka do obtoczenia mięsa,
- sól do smaku.
Składniki kaszy:
- 2/3 szklanki kaszy (najlepiej wiejskiej jęczmiennej średniej),
- 1 łyżeczka masła,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 2 szklanki wody.
Wykonanie potrawki: Jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę, białe części pora pokroić na talarki. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, posolić, obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju na dużej patelni. Po zarumienieniu odsunąć mięso na bok patelni, dodać jeszcze trochę oleju, wrzucić na patelnię pokrojone pory i jabłko, lekko je posolić i dusić przez 10 minut. Następnie dolać wody i dusić wszystko jeszcze przez około 15 minut. Na koniec wymieszać całą zawartość patelni, dodać sok z cytryny i cukier. Przełożyć na talerz i podawać z kaszą.
Wykonanie kaszy: Wysypać kaszę na sito, przepłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać masło i sól. Wszystko zagotować. Następnie zmniejszyć gaz i gotować na malutkim ogniu jeszcze około 45 minut. Odlać ewentualny nadmiar wody.
zrobiłam potrawkę!! Wyszła pysznie!! Jest to prosty i szybki przepis. :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna potrawka, tez zrobilam. Polecam. KasiaL
OdpowiedzUsuń