sobota, 4 maja 2013

Potrawka z kurczaka z kaszą

     Potrawka z piersi kurczaka i porów to proste danie obiadowe bez salicylanów. Potrawka idealnie komponuje się z kaszą. Ja wybrałam kaszę jęczmienną wiejską, która jest smaczna i lekkostrawna.  
 
 
Składniki potrawki:
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 2 pory,
  • 1 jabłko zielony Golden Delicjusz,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • mąka do obtoczenia mięsa,
  • sól do smaku.

Składniki kaszy:
  • 2/3 szklanki kaszy (najlepiej wiejskiej jęczmiennej średniej),
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 2 szklanki wody.
  •  
     
Wykonanie potrawki: Jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę, białe części pora pokroić na talarki. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, posolić, obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju na dużej patelni. Po zarumienieniu odsunąć mięso na bok patelni, dodać jeszcze trochę oleju, wrzucić na patelnię pokrojone pory i jabłko, lekko je posolić i dusić przez 10 minut. Następnie dolać wody i dusić wszystko jeszcze przez około 15 minut. Na koniec wymieszać całą zawartość patelni, dodać sok z cytryny i cukier. Przełożyć na talerz i podawać z kaszą.
 
Wykonanie kaszy: Wysypać kaszę na sito, przepłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać masło i sól. Wszystko zagotować. Następnie zmniejszyć gaz i gotować na malutkim ogniu jeszcze około 45 minut. Odlać ewentualny nadmiar wody.

2 komentarze:

  1. zrobiłam potrawkę!! Wyszła pysznie!! Jest to prosty i szybki przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna potrawka, tez zrobilam. Polecam. KasiaL

    OdpowiedzUsuń