Babka gotowana jest leciutka i bardzo smaczna. Do jej przyrządzenia potrzebna jest specjalna forma i duży garnek z pokrywką. Aby zmniejszyć kaloryczność babki pół kostki masła z tradycyjnego przepisu zastąpiłam połową szklanki oleju rzepakowego.
Składniki na ciasto:
- 1/2 kostki masła + masło do wysmarowania formy,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka zwykłej mąki,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka spirytusu.
Składniki na polewę:
- 2 łyżki kakao,
- 4 łyżki cukru pudru,
- ciepła woda.
Wykonanie ciasta: Białka ubić na sztywno, żółtka utrzeć z masłem i z cukrem. Cały czas wszystko mieszając dodawać kolejno do żółtek mąkę, olej, spirytus i proszek do pieczenia. Na koniec wszystkie składniki delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Formę do gotowania babki dokładnie wysmarować masłem. Napełnić formę ciastem i szczelnie zamknąć. Włożyć formę do dużego garnka i wlać wodę do 1/3 wysokości formy. Przykryć garnek pokrywką, zagotować wodę i od momentu zagotowania gotować jeszcze około godziny. Następnie poczekać aż babka wystygnie i delikatnie wyłożyć ją z formy na talerz.
Wykonanie polewy: Do miseczki wsypać kakao i cukier puder. Dolać trochę ciepłej wody żeby powstała gęsta masa. Wszystko dokładnie wymieszać. Posmarować polewą ostudzoną bakę.
a jaką trzeba mieć formę do takiej babki?wygląda bardzo smacznie. od jakiegoś czasu jestem stałym bywalcem Twojego bloga
OdpowiedzUsuńTaka forma jest na przykład na stronie http://chce.to/p261091/forma-do-babki-gotowanej
UsuńNie wiem czy faktycznie zmniejszyło to kaloryczność, ale z pewnością zamiana wpłynęła korzystnie na serce - olej obniża cholesterol, który z kolei masło podnosi :)
OdpowiedzUsuń