Święta, święta i po świętach... Nie rozpieszcza nas pogoda w tym roku. Więc aby w oczekiwaniu na wiosnę poprawić sobie nastrój proponuję przepyszne rurki z kremem.
Składniki na ciasto:
- 250 g masła,
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 16%,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- gruby cukier do posypania,
- masło do natłuszczenia foremek.
Składniki na krem:
-
1,5 szklanki mleka,
-
1/2 szklanki cukru,
- 3 czubate łyżeczki mąki pszennej,
- 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 1/3 kostki masła,
- 1 łyżka ajerkoniaku własnej produkcji,
- 1 łyżka kakao.
Wykonanie rurek: Mąkę przesiać przez sito, wkroić zimne masło, dodać śmietanę i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na cztery części, każdą porcję dość cienko rozwałkować i wycinać paski szerokości około 2 cm i długości około 20 cm. Każdy pasek nawijać na posmarowane masłem foremki do rurek, zaczynając od cieńszego końca, w taki sposób, aby ciasto zachodziło na siebie. Następnie na talerzyku rozbełtać widelcem jajko, zamoczyć w nim jedną stronę rurki, posypać cukrem i układać suchą stroną na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 220 stopni. Jeszcze ciepłe rurki zdjąć z foremek.
Wykonanie kremu: Szklankę mleka zagotować i wsypać cukier. Resztę mleka wymieszać z mąką
i wlać do wrzącego mleka z cukrem. Gotować przez chwilę aż masa zgęstnieje i
otrzymamy budyń. Po ostudzeniu podzielić budyń na dwie
części. Do pierwszej
części masy budyniowej dodać łyżkę kakao i wymieszać. Drugą
część wymieszać z masłem i ajerkoniakiem. Kremem napełnić ostudzone rurki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz