środa, 3 kwietnia 2013

Rurki z kremem

     Święta, święta i po świętach... Nie rozpieszcza nas pogoda w tym roku. Więc aby w oczekiwaniu na wiosnę poprawić sobie nastrój proponuję przepyszne rurki z kremem.
 
 
Składniki na ciasto:
  • 250 g masła,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 16%,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • gruby cukier do posypania,
  • masło do natłuszczenia foremek.

Składniki na krem:
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 czubate łyżeczki mąki pszennej,
  • 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1/3 kostki masła,
  • 1 łyżka ajerkoniaku własnej produkcji,
  • 1 łyżka kakao.

Wykonanie rurek: Mąkę przesiać przez sito, wkroić zimne masło, dodać śmietanę i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na cztery części, każdą porcję dość cienko rozwałkować i wycinać paski szerokości około 2 cm i długości około 20 cm. Każdy pasek nawijać na posmarowane masłem foremki do rurek, zaczynając od cieńszego końca, w taki sposób, aby ciasto zachodziło na siebie. Następnie na talerzyku rozbełtać widelcem jajko, zamoczyć w nim jedną stronę rurki, posypać cukrem i układać suchą stroną  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 220 stopni. Jeszcze ciepłe rurki zdjąć z foremek. 
 
Wykonanie kremu: Szklankę mleka zagotować i wsypać cukier. Resztę mleka wymieszać z mąką i wlać do wrzącego mleka z cukrem. Gotować przez chwilę aż masa zgęstnieje i otrzymamy budyń. Po ostudzeniu podzielić budyń na dwie części. Do pierwszej części masy budyniowej dodać łyżkę kakao i wymieszać. Drugą część wymieszać z masłem i ajerkoniakiem. Kremem napełnić ostudzone rurki.      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz