sobota, 13 kwietnia 2013

De volaille z piersi kurczaka

     De volaille z piersi kurczaka to bardzo smaczne danie obiadowe bez salicylanów. Do środka kotletów oprócz masła można włożyć zwinięty plaster żółtego sera. Ja je uwielbiam i polecam.
 
 
Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 8 plastrów żółtego sera bez chemii spożywczej np. Łowicz,
  • 1/4 kostki masła,
  • sól,
  • 2 jajka,
  • mąka,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • wykałaczki do spięcia kotletów.

Wykonanie: Piersi z kurczaka umyć i podzielić na połowy. Każdą z połówek przekroić wzdłuż tak, aby uzyskać dwa płaty. Każdy z płatów rozbić i posolić. Na rozbitych kotletach położyć masło i zrolowany plaster sera. Zwinąć kotlety i spiąć wykałaczkami. Na talerzyku rozbełtać widelcem jajka. Każdy kotlet obtaczać najpierw w mące, a potem w jajkach i układać na patelni z rozgrzanym olejem. Smażyć na złoto z każdej strony, a następnie dusić jeszcze około 5 minut pod przykryciem. Przed podaniem wyjąć z kotletów wykałaczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz