czwartek, 18 kwietnia 2013

Buraczki

     Buraczki podawane na zimno do obiadu to moje ulubione danie z dzieciństwa. Długo przymierzałam się żeby sprawdzić czy mi nie zaszkodzą teraz, gdy jestem na diecie aspirynowej. Ale dzięki temu, że buraki mają niewielką zawartość salicylanów, są bezpieczne. I jakie smaczne!

 Składniki:                
  • 1 kg buraków,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 czubata łyżka cukru,
  • 1 łyżka soku z limonki.

Wykonanie: Buraki opłukać, zalać wodą, dodać sól i gotować aż zmiękną - od pół godziny do godziny w zależności od wielkości buraków. Po ugotowaniu odlać wodę i poczekać aż buraki wystygną. Następnie obrać buraki i zetrzeć na tarce lub w maszynce do mięsa ze specjalną nakładką do ścierania warzyw. Dodać cukier oraz sok z limonki i wymieszać. Można podawać na ciepło lub na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz