piątek, 11 stycznia 2013

Krupnik

     Dzisiejszą propozycją obiadową jest krupnik z kaszy jęczmiennej. Może być podawany jako pierwsze danie albo jako szybki i lekki obiad.
 
 Składniki:                                                    
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej,
  • pół kilograma serduszek drobiowych,
  • 1 cebula,
  • 3 średniej wielkości ziemniaki,
  • włoszczyzna (tzn. marchewka, kawałek selera, kawałek pora i mała pietruszka),
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1,75 litra wody.
 
Wykonanie: Serduszka oczyścić z tłuszczu i wypłukać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Do garnka wlać wodę, dodać sól, serduszka oraz związaną włoszczyznę i wszystko zagotować. Po chwili dodać kaszę i podsmażoną cebulę. Gotować około 50 minut. Po tym czasie dodać do zupy obrane i pokrojone na małe kawałeczki ziemniaki i gotować jeszcze 10 minut. Na koniec wyjąć włoszczyznę. Gdy ktoś ma trochę lepszą tolerancję salicylanów, może dodać do zupy pokrojoną marchewkę. Mnie niestety marchewka uczula, ale i bez niej krupnik jest bardzo smaczny.

1 komentarz:

  1. Zawsze jak przyjeżdża do mnie rodzina to robię krupnik z tego przepisu. I zawsze jest on pyszny. Nie dość że ma dobrą konsystencję to jeszcze ten smak. Do zupy zazwyczaj podaję jasne pieczywo oraz dobry trunek typu wino białe jest bardziej adekwatne do tej zupy polecam !

    OdpowiedzUsuń