Kolejnym produktem bez chemii spożywczej, który znalazłam w Lidlu jest śmietankowy krem do pieczywa Pilos. To już czwarty produkt tej marki, który nie zawiera salicylanów. Tak trzymać!
Krem do pieczywa może stanowić urozmaicenie dla masła. Dobrze się komponuje z szynką parmeńską albo z żółtym serem. Ma lekko kwaskowy smak i delikatną konsystencję. Jest smaczny, wydajny, bez problemu można go rozsmarować na chlebie. I co najważniejsze, nie ma w nim konserwantów, barwników ani sztucznych aromatów. Bardzo go lubię i jak najbardziej polecam.
Składniki: pasteryzowana śmietanka, odtłuszczone mleko w proszku, skrobia ziemniaczana, sól, bakterie fermentacji mlekowej.
Skoro mowa o chlebie - chciałam zapytać: chleb i inne wyroby "mączne" zawierające drożdże( ciastka, drożdzówki itd) są bezpieczne? Dla mnie ta dieta to całkowite nowum i gubię się jeszcze.
OdpowiedzUsuńDrożdże mają dość dużo salicylanów, zatem najlepszy jest chleb na zakwasie. Ewentualnie można spróbować chleba na zakwasie i drożdżach. Ja od czasu do czasu jem bułki, ale uważam żeby były bez polepszaczy. Natomiast drożdżówki i pączki odradzam, gdyż jest w nich sporo drożdży.
UsuńDzięki za wskazówki. Zastanawia mnie jeszcze czy jest jakaś róznica jeśli chodzi o pieczywo razowe i jasne?
UsuńNie ma różnicy. Generalnie wszystkie rodzaje mąki oprócz kukurydzianej nie mają salicylanów. Ale trzeba uważać na polepszacze, które są ładowane do pieczywa. Na szczęście są jeszcze piekarnie, które pieką chleb i bułki bez chemii spożywczej.
Usuńkrem jest super, delikatny smak i świetna konsystencja.idealnie się rozsmarowuje, nawet wyjęty prosto z lodówki
OdpowiedzUsuń