sobota, 19 stycznia 2013

Krem do pieczywa Pilos

      Kolejnym produktem bez chemii spożywczej, który znalazłam w Lidlu jest śmietankowy krem do pieczywa Pilos. To już czwarty produkt tej marki, który nie zawiera salicylanów. Tak trzymać!
 
     Krem do pieczywa może stanowić urozmaicenie dla masła. Dobrze się komponuje z szynką parmeńską albo z żółtym serem. Ma lekko kwaskowy smak i delikatną konsystencję. Jest smaczny, wydajny, bez problemu można go rozsmarować na chlebie. I co najważniejsze, nie ma w nim konserwantów, barwników ani sztucznych aromatów. Bardzo go lubię i jak najbardziej polecam.
 
  
Składniki: pasteryzowana śmietanka, odtłuszczone mleko w proszku, skrobia ziemniaczana, sól, bakterie fermentacji mlekowej. 

5 komentarzy:

  1. Skoro mowa o chlebie - chciałam zapytać: chleb i inne wyroby "mączne" zawierające drożdże( ciastka, drożdzówki itd) są bezpieczne? Dla mnie ta dieta to całkowite nowum i gubię się jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdże mają dość dużo salicylanów, zatem najlepszy jest chleb na zakwasie. Ewentualnie można spróbować chleba na zakwasie i drożdżach. Ja od czasu do czasu jem bułki, ale uważam żeby były bez polepszaczy. Natomiast drożdżówki i pączki odradzam, gdyż jest w nich sporo drożdży.

      Usuń
    2. Dzięki za wskazówki. Zastanawia mnie jeszcze czy jest jakaś róznica jeśli chodzi o pieczywo razowe i jasne?

      Usuń
    3. Nie ma różnicy. Generalnie wszystkie rodzaje mąki oprócz kukurydzianej nie mają salicylanów. Ale trzeba uważać na polepszacze, które są ładowane do pieczywa. Na szczęście są jeszcze piekarnie, które pieką chleb i bułki bez chemii spożywczej.

      Usuń
  2. krem jest super, delikatny smak i świetna konsystencja.idealnie się rozsmarowuje, nawet wyjęty prosto z lodówki

    OdpowiedzUsuń