czwartek, 22 listopada 2012

Racuchy z bananami

     Oglądałam niedawno program kulinarny Ewy Wachowicz "Ewa gotuje" i wpadł mi w oko przepis na racuchy z bananami. Bez salicylanów i chemii spożywczej, idealny dla osób na diecie aspirynowej.
 
Składniki:
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1/2 litra kefiru,
  • 2 płaskie łyżeczki sody,
  • 1 banan,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • cukier puder do posypania.
 
Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie, cały czas wszystko miksując,  dodawać stopniowo kefir i mąkę wymieszaną z sodą. Gdy ciasto będzie już gładkie wrzucić do niego pokrojonego banana. Łyżką nakładać ciasto na patelnię i smażyć placuszki na rozgrzanym oleju aż się zarumienią najpierw z jednej, a potem z drugiej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe racuchy posypać cukrem pudrem.  
 
     Jeżeli ktoś nie lubi bananów, nie trzeba ich dodawać do ciasta. Racuchy bez bananów też są bardzo smaczne. A tutaj możecie obejrzeć odcinek programu "Ewa gotuje", który mnie zainspirował. 

1 komentarz:

  1. Ja czasami zamiast banana dodaję ugotowaną i zmiksowaną dynię. Polecam

    OdpowiedzUsuń