Puszysta, leciutka i łatwa do przyrządzenia babka czekoladowa, która zawsze się udaje i długo utrzymuje świeżość.
Składniki:
- 100 g mąki,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 20 g kakao,
- 200 g cukru,
- 4 jajka
- 200 ml oleju rzepakowego,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania.
Wykonanie: Oba rodzaje mąki i kakao przesiać przez sito razem z
proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić mikserem (można
dodać szczyptę soli żeby się lepiej ubiły). Stopniowo dodawać cukier, żółtka i
mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu wlać olej i wszystko dobrze wymieszać.
Przełożyć ciasto do silikonowej formy, piec w temperaturze 175 stopni około 40
minut. Gotową babkę przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Ciasto przepyszne
OdpowiedzUsuń