poniedziałek, 26 listopada 2012

Babka czekoladowa na oleju

     Puszysta, leciutka i łatwa do przyrządzenia babka czekoladowa, która zawsze się udaje i długo utrzymuje świeżość.
 
 
Składniki: 
  • 100 g mąki,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 20 g kakao,
  • 200 g cukru,
  • 4 jajka
  • 200 ml oleju rzepakowego,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli, 
  • cukier puder do posypania.
  •  
 Wykonanie: Oba rodzaje mąki i kakao przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić mikserem (można dodać szczyptę soli żeby się lepiej ubiły). Stopniowo dodawać cukier, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu wlać olej i wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć ciasto do silikonowej formy, piec w temperaturze 175 stopni około 40 minut. Gotową babkę przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.                 

1 komentarz: