Uwielbiam naleśniki, szczególnie w wersji na słodko. Najlepsze są naleśniki biszkoptowe, które zawsze się udają i są bardzo puszyste, lekkie i delikatne. A do tego pyszny farsz z twarożku. Palce lizać!!!
Składniki (na około 7 naleśników):
- 1 szklanka mąki,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki wody,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- szczypta soli.
Składniki na farsz twarogowy:
- 20 dag białego półtłustego twarogu,
- 150 g śmietany 16% (bez zagęstników np. Pilos),
- 2 czubate łyżki cukru.
Wykonanie farszu twarogowego: Twaróg włożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać śmietanę i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wykonanie naleśników: Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Do żółtek dodać mleko, wodę, olej i mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać do tych składników ubite białka i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Smażyć naleśniki na patelni teflonowej. Na gotowe naleśniki nałożyć farsz z twarogu i zwinąć w ruloniki.
Wygląda pysznie, ale osobiście wolę na ostro, szczególnie z kaszą gryczaną i żółtym serem.
OdpowiedzUsuńtip: zamiast wody możesz dodać gazowaną
pozdr
arahjan
a cukier? :)
OdpowiedzUsuń