sobota, 20 października 2012

Naleśniki biszkoptowe z twarogiem

      Uwielbiam naleśniki, szczególnie w wersji na słodko. Najlepsze są naleśniki biszkoptowe, które zawsze się udają i są bardzo puszyste, lekkie i delikatne. A do tego pyszny farsz z twarożku. Palce lizać!!!
 
Składniki (na około 7 naleśników):   
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz twarogowy:
  • 20 dag białego półtłustego twarogu,
  • 150 g śmietany 16%  (bez zagęstników np. Pilos),
  • 2 czubate łyżki cukru.

Wykonanie farszu twarogowego: Twaróg włożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać śmietanę i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać.

Wykonanie naleśników: Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Do żółtek dodać mleko, wodę, olej i mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać do tych składników ubite białka i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Smażyć naleśniki na patelni teflonowej. Na gotowe naleśniki nałożyć farsz z twarogu i zwinąć w ruloniki.

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, ale osobiście wolę na ostro, szczególnie z kaszą gryczaną i żółtym serem.
    tip: zamiast wody możesz dodać gazowaną

    pozdr
    arahjan

    OdpowiedzUsuń