czwartek, 4 października 2012

Gołąbki w kapuście

     W poszukiwaniu przepisów przeglądam niemal wszystkie kobiece gazety. Przepis na gołąbki znalazłam w październikowej "Kobiecie i Życie". Zwróciłam na niego uwagę, gdyż tradycyjny sos pomidorowy został zastąpiony rosołem i dzięki temu powstały pyszne gołąbki bez salicylanów. 
 
Składniki:
  • 1 kapusta włoska,
  • 50 dag łopatki lub karkówki,
  •  2 jajka,
  • 1 duża cebula,
  • rosół domowej roboty do zalania gołąbków,
  • sól do smaku.
  •   
Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb, zalać ją wrzątkiem i zdjąć liście. Cebulę obrać, pokroić i zmielić razem z mięsem. Dodać jajka, posolić i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz podzielić na porcje i zawinąć w liście kapusty. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi kapusty. Zalać rosołem, tak aby prawie przykrył gołąbki. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut.   
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz