Zielony groszek ma niską zawartość salicylanów dlatego można go wykorzystać jako składnik zupy. W sezonie można użyć świeży groszek, poza sezonem pozostaje nam mrożony. Bazą dzisiejszej zupy jest domowy rosół drobiowy.
- opakowanie mrożonego groszku,
- 1 duża cebula,
- 2 średnie ziemniaki,
- 1,25 litra samodzielnie ugotowanego rosołu z drobiu,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól do smaku.
Wykonanie: Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju na złoty kolor. Do garnka wlać rosół, dodać groszek i usmażone ziemniaki z cebulką. Gotować około 20 minut. Następnie wlać wszystko do blendera i zmiksować. Gotową zupę przetrzeć przez sitko i ewentualnie dosolić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz