niedziela, 16 września 2012

Zupa-krem z zielonego groszku

     Zielony groszek ma niską zawartość salicylanów dlatego można go wykorzystać jako składnik zupy. W sezonie można użyć świeży groszek, poza sezonem pozostaje nam mrożony. Bazą dzisiejszej zupy jest domowy rosół drobiowy.
 
Składniki:
  • opakowanie mrożonego groszku,
  • 1 duża cebula,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 1,25 litra samodzielnie ugotowanego rosołu z drobiu,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól do smaku.

Wykonanie: Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju na złoty kolor. Do garnka wlać rosół, dodać groszek i usmażone ziemniaki z cebulką. Gotować około 20 minut. Następnie wlać wszystko do blendera i zmiksować. Gotową zupę przetrzeć przez sitko i ewentualnie dosolić do smaku.
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz