Warto o nich pamiętać jesienią, gdyż zawierają dużo witaminy E, zwanej witaminą młodości i jako jedyne wśród orzechów mają niską zawartość salicylanów.
Orzechy laskowe dojrzewają od września do października, jest więc teraz idealna pora, aby je włączyć do diety. A warto to zrobić, gdyż oprócz wspomnianej witaminy E, która usuwa z organizmu wolne rodniki, są też źródłem witamin B1, B2, PP i C, żelaza, cynku, miedzi i potasu. Ponadto zawierają dużo błonnika i kwasu foliowego. Jak widać, orzechy laskowe to samo zdrowie, chociaż mają jedną wadę. Są bardzo kaloryczne, w 100g orzechów znajduje się aż 700 kcal. Nie powinno to jednak zniechęcić osób na diecie aspirynowej, które unikać muszą chipsów, fast foodów i większości słodyczy i dzięki temu mogą sobie pozwolić na chrupanie orzeszków bez uszczerbku dla figury.
A co z orzechami nerkowca?
OdpowiedzUsuńtak jak najbardziej orzechy nerkowaca są zalecane jako zmiennik dla innych uczulających.Na stronie Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie jest cała dieta bez salicylanów do pobrania w pdf .
Usuń