Proste i szybkie ciasto, które smakuje jak drożdżówka, chociaż nie ma w nim ani grama drożdży. I w przeciwieństwie do drożdżówki nie wysycha szybko i pozostaje świeże przez kilka dni.
- 1 szklanka kefiru,
- 2,5 szklanki mąki tortowej,
- 1 szklanka cukru,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego.
Składniki na kruszonkę:
- 1/2 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego.
Wykonanie kruszonki: Wymieszać mąkę z cukrem. Dodać olej, wyrobić wszystko ręką, a potem rozcierać palcami tak, aby powstała kruszonka.
Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem rozmieszać mikserem. Następnie dodawać na przemian kefir i mąkę z proszkiem cały czas mieszając. Na końcu dodać olej i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do formy, wierzch posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz