niedziela, 23 września 2012

Ciasto na kefirze z kruszonką

     Proste i szybkie ciasto, które smakuje jak drożdżówka, chociaż nie ma w nim ani grama drożdży. I w przeciwieństwie do drożdżówki nie wysycha szybko i pozostaje świeże przez kilka dni.
 
 

Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka kefiru,
  • 2,5 szklanki mąki tortowej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego.
 
Składniki na kruszonkę:
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego.
  •  
Wykonanie kruszonki: Wymieszać mąkę z cukrem. Dodać olej, wyrobić wszystko ręką, a potem rozcierać palcami tak, aby powstała kruszonka.
 
Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem rozmieszać mikserem. Następnie dodawać na przemian kefir i mąkę z proszkiem cały czas mieszając. Na końcu dodać olej i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do formy, wierzch posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz