wtorek, 7 sierpnia 2012

Twarożek z cebulką

      Własnoręcznie przygotowany twarożek jest zdrową alternatywą dla serków Almette i innych tego typu serków twarogowych spulchnianych azotem i "doprawianych" kwaskiem cytrynowym.

Składniki:
  • 1 opakowanie twarogu,
  • 1 kwaśna śmietana 16%,
  • 1 średnia cebula,
  • sól do smaku.

Wykonanie: Cebulę drobno pokroić i sparzyć. Twaróg wyłożyć do miseczki, rozkruszyć, dodać cebulę i śmietanę. Posolić do smaku i dokładnie wymieszać.




     Zamiast cebuli można do twarożku dodać drobno posiekany świeży szczypiorek, który ma bardzo niską zawartość salicylanów. Musimy jednak mieć pewność, że nie był on sztucznie nawożony i opryskiwany. Próbowałam kiedyś hodować szczypiorek w doniczce. Nawet ładnie wyrósł, ale dość szybko pokonała go jakaś zaraza. Dlatego teraz używam cebuli, która po sparzeniu smakuje podobnie do szczypiorku i nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku. 


 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz