sobota, 11 sierpnia 2012

Oponki serowe

     Wianuszki serowe smażone na oleju mogą być alternatywą dla pączków, które ze względu na drożdże nie powinny znajdować się w jadłospisie osób na diecie aspirynowej. Tak jak we wszystkich moich przepisach żaden z użytych składników nie zawiera salicylanów.


Składniki (na dużą porcję dla czterech osób):

  • 60 dag twarogu,
  • 50 dag mąki,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • 1 szklanka cukru,
  • olej rzepakowy (do smażenia).


Wykonanie: Twaróg przełożyć do miseczki i rozkruszyć widelcem. Na stolnicę wyspać mąkę, cukier, twaróg, wbić jajka, dodać sodę i spirytus. Zagnieść ciasto i podzielić na kilka części. Każdą z części rozwałkować na grubość około 0,7 cm. Wykroić krążki z dziurką za pomocą szklanki i kieliszka. Do garnka wlać olej, rozgrzać go i smażyć oponki oraz kuleczki na złoty kolor. Gotowe przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Można na koniec posypać wszystko cukrem pudrem, ale dla mnie wianuszki są wystarczająco słodkie i jem je bez posypki.




3 komentarze:

  1. Po co dodaje się spirytus? Nie mam w domu ani odrobiny, a narobiłaś mi smaka na oponki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spirytus dodaje się żeby podczas smażenia oponki nie nasiąknęły tłuszczem. W oryginalnym przepisie jest ocet, ale ze względu na salicylany zastąpiłam go spirytusem.

      Usuń
  2. Oponki wyglądają bosko! Dobrze że podkreśliłaś smażenie na oleju rzepakowym - jest najlepszy, bo się nie przypala tak łatwo.

    OdpowiedzUsuń