Pyszna, leciutka babka bez dodatku sztucznych olejków, aromatów i polepszaczy. Może stać nawet tydzień bez lodówki i nadal jest bardzo smaczna. Polecam ją nie tylko alergikom uczulonym na salicylany, ale wszystkim lubiącym zjeść od czasu do czasu domowe ciasto.
Składniki:
- 5 jaj,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka oleju rzepakowego,
- cukier puder do posypania.
Wykonanie: Oba rodzaje mąki przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić mikserem (można dodać szczyptę soli żeby się lepiej ubiły). Stopniowo dodawać cukier, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać olej i wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć ciasto do silikonowej formy, piec w temperaturze 175 stopni około 40 minut. Gotową babkę przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
czy uczuleni na salicylany mogą używać proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńMnie proszek do pieczenie nie uczula, więc myślę że mogą.
Usuńprzepis jest super, babka zawsze wychodzi i jest pyszna.
Usuń