niedziela, 19 sierpnia 2012

Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem

     Mrożony szpinak, w przeciwieństwie do świeżego, ma niską zawartość salicylanów. Warto o nim pamiętać przygotowując posiłki, gdyż jest bogatym naturalnym źródłem żelaza. A gdy ktoś nie przepada za smakiem samego szpinaku, można go przemycić na przykład w krokietach ziemniaczanych. 
 
 
Składniki:
  • 5 średnich ziemniaków,
  • pół paczki mrożonego szpinaku,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • mąka do obtoczenia krokietów,
  • pół łyżeczki masła,
  • sól,
  • olej rzepakowy do smażenia. 

Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w wodzie z solą i jeszcze ciepłe rozgnieść widelcem. Szpinak rozmrozić i zagotować dodając szczyptę soli i pół łyżeczki masła. Cebulę drobno pokroić i sparzyć. Wymieszać ziemniaki, szpinak i cebulę, dodać mąkę ziemniaczaną. Z otrzymanej masy uformować krokieciki. Obtoczyć je w mące i smażyć na oleju, aż się zarumienią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz