Mrożony szpinak, w przeciwieństwie do świeżego, ma niską zawartość salicylanów. Warto o nim pamiętać przygotowując posiłki, gdyż jest bogatym naturalnym źródłem żelaza. A gdy ktoś nie przepada za smakiem samego szpinaku, można go przemycić na przykład w krokietach ziemniaczanych.
- 5 średnich ziemniaków,
- pół paczki mrożonego szpinaku,
- 1 cebula,
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- mąka do obtoczenia krokietów,
- pół łyżeczki masła,
- sól,
- olej rzepakowy do smażenia.
Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w wodzie z solą i jeszcze ciepłe rozgnieść widelcem. Szpinak rozmrozić i zagotować dodając szczyptę soli i pół łyżeczki masła. Cebulę drobno pokroić i sparzyć. Wymieszać ziemniaki, szpinak i cebulę, dodać mąkę ziemniaczaną. Z otrzymanej masy uformować krokieciki. Obtoczyć je w mące i smażyć na oleju, aż się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz