niedziela, 1 września 2013

Limonka

     Z alergią na salicylany zmagam się już ponad dwa lata, ale cały czas odkrywam coś nowego, o czym wcześniej nie miałam pojęcia, że jest zupełnie bezpieczne. Od niedawna takim właśnie odkryciem jest dla mnie limonka, która ma zerową zawartość salicylanów i z tego powodu dużo lepiej nadaje się do doprawiania potraw niż cytryna.
 
 
     Limonka to owoc pochodzący z południowo-wschodniej Azji. Kształtem przypomina cytrynę, ale ma delikatniejszą skórkę o charakterystycznym zielonym odcieniu. Sok z limonki jest kwaśniejszy niż sok z cytryny i zawiera więcej witaminy C. Limonka nie posiada w ogóle salicylanów, więc można jej używać do poprawiania smaku potraw lub sporządzania napojów orzeźwiających. Mój przepis na lemoniadę jest następujący:
 
Składniki:
  • szklanka wody mineralnej gazowanej,
  • pół limonki,
  • pół łyżeczki cukru,
  • kilka kostek lodu.

Wykonanie: Wlać wodę mineralną do szklanki, wycisnąć sok z limonki, dodać cukier i wszystko wymieszać. Wrzucić kilka kostek lodu. Polecam na upalne dni i nie tylko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz