piątek, 13 września 2013

Ciasto królewiec

     Królewiec to przepyszne ciasto. Ale czym zastąpić miód, który jest bombą salicylanową? Syropem klonowym! Bezsalicylanowa wersja królewca w niczym nie ustępuje tej oryginalnej. A może jest nawet lepsza. Wypróbujcie i oceńcie.

Składniki na ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki,
  • 6 czubatych łyżek cukru,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 1 jako,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 15 dag masła.

Składniki na ciasto biszkoptowe:
  • 5 jajek,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 łyżek mąki,
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia.

Składniki na masę budyniową:
  • 6 czubatych łyżek cukru,                             
  • 1/2 litra mleka,
  • 1 łyżka mąki pszennej,                          
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 25 dag masła.                                    

Składniki na polewę:
  • 5 dag masła,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki wody.

Wykonanie ciasta kruchego: Wszystkie składniki wysypać na stolnicę, połączyć i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na połowę i upiec każdą z części na złoty kolor (około 8 minut w temperaturze 180 stopni).
 
Wykonanie ciasta biszkoptowego: Białka ubić na sztywna pianę. Następnie cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier, a potem kolejno żółtka. Otrzymaną masę delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut.  
 
Wykonanie masy budyniowej: Odlać trochę mleka i połączyć z mąką. Resztę mleka zagotować razem z cukrem i masłem. Do zagotowanego mleka wlać rozrobioną mąkę i gotować aż do uzyskania gęstej konsystencji budyniu.
 
Wykonanie polewy: Wszystkie składniki zagotować i przestudzić.
 
Na koniec układać warstwy w następującej kolejności: Ciasto kruche, gorąca masa budyniowa, biszkopt, znowu ciasto kruche i na wierzch polewa.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz