Królewiec to przepyszne ciasto. Ale czym zastąpić miód, który jest bombą salicylanową? Syropem klonowym! Bezsalicylanowa wersja królewca w niczym nie ustępuje tej oryginalnej. A może jest nawet lepsza. Wypróbujcie i oceńcie.
Składniki na ciasto kruche:- 2 szklanki mąki,
- 6 czubatych łyżek cukru,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 1 jako,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 15 dag masła.
Składniki na ciasto biszkoptowe:
- 5 jajek,
- 5 łyżek cukru,
- 5 łyżek mąki,
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia.
Składniki na masę budyniową:
- 6 czubatych łyżek cukru,
- 1/2 litra mleka,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 25 dag masła.
Składniki na polewę:
- 5 dag masła,
- 2 łyżki kakao,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki wody.
Wykonanie ciasta kruchego: Wszystkie składniki wysypać na stolnicę, połączyć i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na połowę i upiec każdą z części na złoty kolor (około 8 minut w temperaturze 180 stopni).
Wykonanie ciasta biszkoptowego: Białka ubić na sztywna pianę. Następnie cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier, a potem kolejno żółtka. Otrzymaną masę delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
Wykonanie masy budyniowej: Odlać trochę mleka i połączyć z mąką. Resztę mleka zagotować razem z cukrem i masłem. Do zagotowanego mleka wlać rozrobioną mąkę i gotować aż do uzyskania gęstej konsystencji budyniu.
Wykonanie polewy: Wszystkie składniki zagotować i przestudzić.
Na koniec układać warstwy w następującej kolejności: Ciasto kruche, gorąca masa budyniowa, biszkopt, znowu ciasto kruche i na wierzch polewa.
Uwielbiam desery z czekoladową nutką. Twoje cicho wygląda naprawdę przepysznie. Ja ostatnio z okazji urodzin córki szukałam przepisu na czekoladowy deser i na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ znalazłam mnóstwo fajnych propozycji i porad. Polecam tam zajrzeć.
OdpowiedzUsuń