Dziś podam przepis na kolejne pyszne ciasto. Z ajerkoniakowym kremem i z galaretką. Okazuje się, że limonka doskonale nadaje się do wykonania "cytrynowej" galaretki, gdyż połączona z żelatyną, wodą i cukrem bardzo ładnie zastyga.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka cukru,
- 3 łyżki mąki wrocławskiej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
-
5/2 szklanki mleka,
-
3/4 szklanki cukru,
- 4 czubate łyżeczki mąki pszennej,
- 4 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 kostki masła,
- 2 łyżki ajerkoniaku własnej produkcji.
Składniki na galaretkę o smaku limonki:
- 1/2 litra wody,
- 1 limonka,
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny,
- 4 łyżeczki cukru (lub więcej w zależności od upodobań).
Składniki na polewę czekoladową:
- 2 łyżki wody,
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki masła.
Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywna pianę. Następnie cały czas ubijając dodawać stopniowo
cukier, a potem kolejno żółtka. Otrzymaną masę delikatnie wymieszać z mąką i
proszkiem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Wykonanie kremu: Szklankę mleka zagotować i wsypać cukier. Resztę mleka wymieszać z mąką i wlać
do wrzącego mleka z cukrem. Gotować przez chwilę aż masa zgęstnieje i otrzymamy
budyń. Na koniec wymieszać masę z masłem i
ajerkoniakiem.
Wykonanie galaretki: Z przygotowanego pół litra wody odlać niewielką ilość do zalania żelatyny. Limonkę wyparzyć gorącą wodą i wycisnąć z niej sok. Sok z limonki dodać do wody, osłodzić cukrem do smaku i zagotować. Następnie gotować jeszcze 1 lub 2 minuty. Zalaną wodą żelatynę lekko podgrzać do rozpuszczenia. Do nieco przestudzonej wody z limonką dodać żelatynę, całość wymieszać. Przestudzić i odstawić w chłodne miejsce do zgęstnienia.
Wykonanie polewy: Wszystkie składniki zagotować i przestudzić.
Wykonanie ciasta Delicja: Biszkopt przekroić na dwie części, grubszą na spód i cieńszą na górę. W cieńszej części wykroić kieliszkiem otwory (dla łatwiejszego przeniesienia części z otworami można przeciąć ją na dwie połowy). Na grubszą część biszkoptu wyłożyć krem i przykryć cieńszą warstwą biszkoptu z otworami. W otwory nałożyć na wpół zgęstniałą galaretkę i przykryć wyciętymi krążkami. Wierzch placka porysować polewą czekoladową.
Musi być pyszne, ale czy mi się będzie chciało je zrobić? Szkoda, że nie mieszkasz bliżej bo może nie miała byś nic przeciw wybraniu się do Ciebie na degustację? :)
OdpowiedzUsuńChyba będziesz musiała otworzyć cukiernię...
To nie ja piekłam. W dietę niskosalicylanową jest zaangażowana cała moja rodzina. :) Ale ciasto polecam, bo jest przepyszne.
UsuńWierzę! Uwielbiam delicje!!!
OdpowiedzUsuń