piątek, 27 września 2013

Ciasto Delicja

      Dziś podam przepis na kolejne pyszne ciasto. Z ajerkoniakowym kremem i z galaretką. Okazuje się, że limonka doskonale nadaje się do wykonania "cytrynowej" galaretki, gdyż połączona z żelatyną, wodą i cukrem bardzo ładnie zastyga.
 
 
Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki mąki wrocławskiej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  •  
Składniki na krem:
  • 5/2 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 czubate łyżeczki mąki pszennej,
  • 4 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 kostki masła,
  • 2 łyżki ajerkoniaku własnej produkcji.

Składniki na galaretkę o smaku limonki:
  • 1/2 litra wody,
  • 1 limonka,
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny,
  • 4 łyżeczki cukru (lub więcej w zależności od upodobań).

Składniki na polewę czekoladową:
  • 2 łyżki wody,
  • 1 łyżka kakao,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki masła.

Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywna pianę. Następnie cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier, a potem kolejno żółtka. Otrzymaną masę delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
 
Wykonanie kremu: Szklankę mleka zagotować i wsypać cukier. Resztę mleka wymieszać z mąką i wlać do wrzącego mleka z cukrem. Gotować przez chwilę aż masa zgęstnieje i otrzymamy budyń. Na koniec wymieszać masę z masłem i ajerkoniakiem.
 
Wykonanie galaretki: Z przygotowanego pół litra wody odlać niewielką ilość do zalania żelatyny. Limonkę wyparzyć gorącą wodą i wycisnąć z niej sok. Sok z limonki dodać do wody, osłodzić cukrem do smaku i zagotować. Następnie gotować jeszcze 1 lub 2 minuty. Zalaną wodą żelatynę lekko podgrzać do rozpuszczenia. Do nieco przestudzonej wody z limonką dodać żelatynę, całość wymieszać. Przestudzić i odstawić w chłodne miejsce do zgęstnienia.
 
Wykonanie polewy: Wszystkie składniki zagotować i przestudzić.

Wykonanie ciasta Delicja: Biszkopt przekroić na dwie części, grubszą na spód i cieńszą na górę. W cieńszej części wykroić kieliszkiem otwory (dla łatwiejszego przeniesienia części z otworami można przeciąć ją na dwie połowy). Na grubszą część biszkoptu wyłożyć krem i przykryć cieńszą warstwą biszkoptu z otworami. W otwory nałożyć na wpół zgęstniałą galaretkę i przykryć wyciętymi krążkami. Wierzch placka porysować polewą czekoladową.

3 komentarze:

  1. Musi być pyszne, ale czy mi się będzie chciało je zrobić? Szkoda, że nie mieszkasz bliżej bo może nie miała byś nic przeciw wybraniu się do Ciebie na degustację? :)
    Chyba będziesz musiała otworzyć cukiernię...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie ja piekłam. W dietę niskosalicylanową jest zaangażowana cała moja rodzina. :) Ale ciasto polecam, bo jest przepyszne.

      Usuń
  2. Wierzę! Uwielbiam delicje!!!

    OdpowiedzUsuń