piątek, 19 lipca 2013

Lody jogurtowo - śmietankowe

     Przyszło lato i pewnie macie ochotę na lody. Nie radzę próbować tych kupnych, naszprycowanych aromatami, barwnikami i różnymi innymi polepszaczami. Lepiej zrobić lody samodzielnie. Wystarczy jogurt naturalny, śmietana kremówka i trochę cukru, a proporcje tych składników każdy może dobrać według własnego gustu. 
 
 
 Składniki:
  • 175 g jogurtu naturalnego,
  • 100 g śmietany kremówki,
  • 1 czubata łyżka cukru,
  • 6 małych plastikowych kubeczków (np. po Danonkach),
  • 6 patyczków. 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wykonanie: Ubić śmietanę, wsypać do niej cukier i jeszcze przez chwilę ubijać. Następnie dodać jogurt i wymieszać wszystko mikserem. Nałożyć masę do kubeczków, włożyć patyczki i wstawić do zamrażarki (najlepiej w dużym szczelnym pudełku, żeby lody nie przeszły zapachami). Gotowe lody można łatwo wyjąć z kubeczków oblewając pojemniczki gorącą wodą. 
 

4 komentarze:

  1. miło, że opublikowałaś ten przepis, bo ja bez lodów nie mogę przetrwać lata !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam czy ty tez masz astme aspirynowa

      Usuń
    2. Nie wiem czy to pytanie było do mnie, ale odpowiadam - Tak, mam astmę aspirynową. Pozdrawiam. :)

      Usuń
  2. ja też bez lodów nie mogę - tym bardziej dzięki za przepis, taki smak serka homogenizowanego :) pycha, dzięki

    Aneta

    OdpowiedzUsuń