piątek, 24 maja 2013

Ciasteczka łamańce

     Dzisiaj znów będzie przepis na coś słodkiego. Wszystkim łasuchom polecam pyszne ciasteczka łamańce, jak zawsze bez salicylanów i chemii spożywczej.
 
 

Składniki:
  • 12 dag mąki,
  • 6 dag masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • szczypta soli.


Wykonanie: Na stolnicę wysypać mąkę, dodać drobno posiekane zimne masło, żółtko, śmietanę, cukier puder i sól. Zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i odłożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto, pokroić w paski lub romby i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w temperaturze 200 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz