piątek, 1 lutego 2013

Tarta z kurczakiem i porem

    Zawsze uwielbiałam pizzę, ale od czasu gdy jestem na diecie aspirynowej musiałam zastąpić ją tartą. I nie żałuję, bo kruche ciasto jest smaczniejsze niż drożdżowy spód pizzy. Do tego pyszny bezsalicylanowy farsz z piersi kurczaka, pora i żółtego sera. Mniam mniam... Polecam.

Składniki ciasta:
  • 3/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1/4 szklanki zimnej wody,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • szczypta soli.
 
Składniki farszu:
  • 1 duży por,
  • 1 pierś kurczaka,
  • 2 szklanki startego żółtego sera (np. Łowicz),
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • szczypta soli.

Składniki scalacza:
  • 1/2 szklanki śmietany 30%,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.
 
Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać przez sito, wkroić zimne masło, dodać wodę, olej i sól. Szybko zagnieść ciasto. Uformować z ciasta dwie kule (na dwie tarty) i wstawić na kilka godzin do lodówki.
 
Wykonanie farszu: Pierś kurczaka opłukać, pokroić w kawałki, posolić i podsmażyć na oleju. Por pokroić w plastry, posolić i udusić na oleju. 
 
Wykonanie scalacza: Jajka rozbełtać widelcem, dodać śmietanę i sól. Wszystko wymieszać.
 
Wykonanie tarty: Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formy i nakłuć widelcem. Piec od 10 do 15 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie nałożyć farsz, zalać scalaczem i posypać wszystko startym serem. Piec całość około 35 minut w temperaturze 200 stopni.

1 komentarz:

  1. świetne, na pewno wypróbuję - jak prawie wszystko co polecasz :-) wielkie dzięki za bloga, jestem juz 2 miesiąc na diecie aspirynowej i codziennie tu zaglądam,
    serdecznie Cię pozdrawiam
    Marta z łodzi

    OdpowiedzUsuń