Zawsze uwielbiałam pizzę, ale od czasu gdy jestem na diecie aspirynowej musiałam zastąpić ją tartą. I nie żałuję, bo kruche ciasto jest smaczniejsze niż drożdżowy spód pizzy. Do tego pyszny bezsalicylanowy farsz z piersi kurczaka, pora i żółtego sera. Mniam mniam... Polecam.
Składniki ciasta:- 3/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 kostki masła,
- 1/4 szklanki zimnej wody,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- szczypta soli.
Składniki farszu:
- 1 duży por,
- 1 pierś kurczaka,
- 2 szklanki startego żółtego sera (np. Łowicz),
- olej rzepakowy do smażenia,
- szczypta soli.
Składniki scalacza:
- 1/2 szklanki śmietany 30%,
- 2 jajka,
- szczypta soli.
Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać przez sito, wkroić zimne masło, dodać wodę, olej i sól. Szybko zagnieść ciasto. Uformować z ciasta dwie kule (na dwie tarty) i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Wykonanie farszu: Pierś kurczaka opłukać, pokroić w kawałki, posolić i podsmażyć na oleju. Por pokroić w plastry, posolić i udusić na oleju.
Wykonanie scalacza: Jajka rozbełtać widelcem, dodać śmietanę i sól. Wszystko wymieszać.
Wykonanie tarty: Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formy i nakłuć widelcem. Piec od 10 do 15 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie nałożyć farsz, zalać scalaczem i posypać wszystko startym serem. Piec całość około 35 minut w temperaturze 200 stopni.
świetne, na pewno wypróbuję - jak prawie wszystko co polecasz :-) wielkie dzięki za bloga, jestem juz 2 miesiąc na diecie aspirynowej i codziennie tu zaglądam,
OdpowiedzUsuńserdecznie Cię pozdrawiam
Marta z łodzi
Dziękuję, bo przez tą pokrzywke boję się cokolwiek zjeść, teraz mi będzie łatwiej
OdpowiedzUsuń