Pyszny dietetyczny makowiec bez tłuszczu, mąki i drożdży. Jest to ciasto, które dobrze smakuje zarówno na co dzień jak i od święta.
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg maku,
- 3/2 szklanki cukru,
- 6 jajek,
- 6 czubatych łyżek kaszy manny,
- 1 litr mleka.
Składniki na kruszonkę:
- 1/2 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego.
Wykonanie kruszonki: Wymieszać
mąkę z cukrem. Dodać olej, wyrobić wszystko ręką, a potem rozcierać palcami tak,
aby powstała kruszonka.
Wykonanie makowca: Mak zalać wrzącym mlekiem i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie odcedzić mak i trzy razy go zmielić. Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać do białek szklankę cukru. Następnie do żółtek wsypać resztę cukru i utrzeć. Do utartych żółtek dodawać kolejno, cały czas mieszając mikserem, zmielony mak, kaszę mannę i pianę z białek. Gotową masę makową przełożyć do formy, wierzch posypać kruszonką. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak bez tłuszczu jak tłuszcz jest w kruszonce? :) Ale fakt, że pierwszy raz spotkałam się z kruszonką na oleju - olej rzepakowy jest zdecydowanie zdrowszy od masła pod względem składu tłuszczowego, więc można przymknąć oko ;)
OdpowiedzUsuń