Dzisiejsza propozycja to przepis obiadowy - pierś z kurczaka zapiekana z serem. Dzięki marynacie z jogurtu mięso jest kruche i nie wysycha.
Składniki:
- 1 pierś kurczaka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 200 g jogurtu,
- 200 g żółtego sera (np. Łowicz),
- sól,
- olej rzepakowy do smażenia.
Wykonanie: Pierś umyć, podzielić na cztery części, lekko rozbić i posolić. Zalać jogurtem i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie obtoczyć mięso w mące, podsmażyć na oleju na złoty kolor i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać kawałki piersi sosem, który powstał podczas smażenia. Jeżeli sosu jest zbyt mało, można dolać trochę wody. Zatrzeć ser na tarce i posypać kurczaka lub położyć na nim całe plastry sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 20 minut.
Bardzo fajny przepis! Smakowicie wygląda! Niestety ja po zjedzeniu piersi z kurczaka mam wysypkę.
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis obiadowy, dzisiaj wypróbujuę ;-) pozdrawiam i zyczę duzo zdrowia w Nowym Roku !!!!
OdpowiedzUsuńMarta
bardzo dziękuję za przepisy. Mąż musi przestrzegać takiej diety. Bez tych przepisów było by cienko :)
OdpowiedzUsuńIwona