czwartek, 3 stycznia 2013

Pierś z kurczaka w jogurcie

     Dzisiejsza propozycja to przepis obiadowy - pierś z kurczaka zapiekana z serem. Dzięki marynacie z jogurtu mięso jest kruche i nie wysycha.  


Składniki:                                      
  • 1 pierś kurczaka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 200 g jogurtu,
  • 200 g żółtego sera (np. Łowicz),
  • sól,
  • olej rzepakowy do smażenia.
  •   


 
Wykonanie: Pierś umyć, podzielić na cztery części, lekko rozbić i posolić. Zalać jogurtem i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie obtoczyć mięso w mące, podsmażyć na oleju na złoty kolor i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać kawałki piersi sosem, który powstał podczas smażenia. Jeżeli sosu jest zbyt mało, można dolać trochę wody. Zatrzeć ser na tarce i posypać kurczaka lub położyć na nim całe plastry sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 20 minut. 

3 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis! Smakowicie wygląda! Niestety ja po zjedzeniu piersi z kurczaka mam wysypkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki za przepis obiadowy, dzisiaj wypróbujuę ;-) pozdrawiam i zyczę duzo zdrowia w Nowym Roku !!!!
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dziękuję za przepisy. Mąż musi przestrzegać takiej diety. Bez tych przepisów było by cienko :)
    Iwona

    OdpowiedzUsuń